"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бондхолдери агрохолдингу "Мрії" пішли в суд: вимагають визнати борг на 15 мільярдів

Вівторок, 13 грудня 2016, 11:21

Власники облігацій агрохолдингу "Мрія" вимагають в українському суді визнання боргових зобов'язань 68 компаній групи на суму 573 мільйонів доларів.

Про це "Економічній правді" повідомили в агрохолдингу.

Так, 16 грудня 2016 року Тернопільський господарський суд розгляне позов трастової компанії BNY MellonCorporateTrusteeServicesLimited, який діє в інтересах усіх власників єврооблігацій.

Суть позову — визнання в Україні боргових зобов'язань 68 компаній, що входять до складу агрохолдингу "Мрія" і виступали поручителями MriyaAgroHoldingPlC за цими облігаціями.

Реклама:

Сума претензій становить 573 млн дол (приблизно 15 млрд грн), які складаються з непогашеної суми кредиту і відсотків з серпня 2014 року, коли компанія оголосила дефолт за євробондами, не зумівши здійснити черговий платіж.

Позов поданий до Тернопільського господарського суду - за місцем знаходження підприємств-відповідачів з найбільшими активами.

В агрохолдингу "Мрія" вважають, що позов не впливає на процес реструктуризації 1,1 млрд дол боргу, через який зараз проходить компанія.

"Ми розглядаємо судовий позов з боку бондхолдеров як прагнення" зрівняти умови "для всіх сторін в процесі реструктуризації, так як більшість наших кредиторів-банків вже мають на руках аналогічні судові рішення", — пояснює генеральний директор агрохолдингу "Мрія" Саймон Чернявський.

"Рішення за позовом BNY Mellon до українських компаній "Мрії" протестує позицію української Судової системи по відношенню до структури єврооблігацій, що гарантується поручительствами від українських компаній емітента", — зазначається в офіційному прес-релізі агрохолдингу "Мрія".

Як відомо, це перший випадок в історії України, коли власники єврооблігацій звертаються до українського суду з позовом про стягнення заборгованості за єврооблігаціями з поручителів-дочірніх компаній холдингу.

Відповідна судова справа може створити прецедент для всіх інвесторів, які тримають українські корпоративні єврооблігації.

Нагадаємо, в серпні 2014 року "Мрія" не змогла розрахуватися з кредиторами за поточними зобов'язаннями і оголосила дефолт. Сукупна заборгованість агрохолдингу з урахуванням гарантій і поруки, наданих "Мрією" компаніям, афільованим з сім'єю Гут (колишніх власників), на момент оголошення дефолту становила 1,3 млрд дол.

З лютого 2015 року контроль над активами "Мрії" перейшов до її кредиторів - переважно європейських і американських інвесторів, які прийняли рішення зберегти агрохолдинг. Тоді ж був призначений новий менеджмент агрохолдингу.

У вересні 2016 року комітети кредиторів і бондхолдерів агрохолдингу погодили умови реструктуризації боргового портфеля компанії, який на сьогоднішній день становить 1,1 млрд доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: