Зміна контракту "Газпрому" і "Нафтогазу" неможлива - Міненерго РФ

Понеділок, 12 грудня 2016, 13:07

Вносити зміни до контракту "Газпрому" з "Нафтогазом", про які говорить Київ, не потрібно, та й неможливо, поки суперечка про постачання газу знаходиться в арбітражному суді.

Про це заявив глава Міненерго Росії Олександр Новак в інтерв'ю телеканалу "НТВ", пише Прайм.

"Ми зіткнулися в процесі переговорів з тим, що "Нафтогаз" не готовий сьогодні без внесення змін до контракту оплачувати в режимі передоплати поставку газу. І тут ця суперечка, яка знаходиться в арбітражному суді. Ми вважаємо, що контракт діє, він вже з 2009 року діє, і по ньому можуть поставлятися необхідні обсяги газу. "Нафтогаз" вимагає змін в контракт, що в принципі сьогодні неможливо і не потрібно. Неможливо в першу чергу тому, що сторони перебувають в арбітражному суді", - розповів міністр.

Нагадаємо, 9 грудня на тристоронніх переговорах за участю Єврокомісії у Брюселлі, не вдалося досягти домовленостей про укладення додаткової угоди до контракту між "Нафтогазом України" і "Газпромом".

Реклама:

Як відомо, ціна газу за контрактом між російським "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" на сьогодні становить 178-183 дол. за 1 тис. куб. м, а з першого кварталу 2017 року на рівні 200-210 дол. за 1 тис. куб. м.

Раніше, російські ЗМІ повідомляли, що Москва планує вимагати відповідних поступок, наприклад відмову Києва від антимонопольного штрафу в розмірі 6,4 млрд дол., накладеного на "Газпром".

Раніше повідомялося, що у Стокгольмі закінчилися слухання за позовом  НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу.

"Нафтогаз" очікує, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення в спорі з "Газпромом" за контрактом купівлі/продажу газу до кінця 1-го кварталу 2017 року, а за контрактом про умови транзиту газу через Україну - до кінця 1-го півріччя 2017 року.

"Нафтогаз" у рамках розгляду Стокгольмським арбітражем 2 позовів - за контрактом купівлі/продажу газу й контракту про умови його транзиту - заявив вимоги по компенсації компанією "Газпром" сумарно більш ніж 26,6 млрд доларів, у той час як сумарні вимоги російської компанії становлять 38,7 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!