"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НБУ заспокоїли: На валютному ринку все стабільно

Середа, 9 листопада 2016, 14:28

Ситуація, що склалася на зовнішніх ринках у зв'язку з результатами виборів в США, може мати обмежений короткостроковий вплив на стан українського валютного ринку. 

Про це заявив заступник голови Нацбанку Олега Чурія щодо ситуації на валютному ринку.

За його словами, завдяки значним надходженням нового врожаю з середини вересня на міжбанківському валютному ринку спостерігається надлишкова пропозиція іноземної валюти.

Чурій зазначив, що це навіть дало Нацбанку активно купувати валюту для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи тенденції до зміцнення обмінного курсу. З кінця вересня було проведено 14 аукціонів з купівлі валюти, під час який НБУ придбав близько 330 млн дол. для нарощування міжнародних резервів.

Реклама:

"Ми очікуємо, що приплив надходжень виручки від експорту зерна та олії продовжить бути ключовим фактором, який буде визначати стан міжбанківського валютного ринку України до кінця року", - зазначив заступник Гонтаревої.

Водночас, Чурій каже, що ситуація, що склалася на зовнішніх ринках у зв'язку з на результатами виборів в США, може мати обмежений короткостроковий вплив на стан українського валютного ринку. 

"Як і у випадку з Brexit раніше цього року, посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки. При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів в США відреагують ціни на нафту", - зазначив він.

Турбулентність на світових фінансових ринках не матиме значного впливу на валютний ринок з огляду на відсутність наразі доступу України до ринків капіталу.

Відтак, ми не очікуємо на таку волатильність обмінного курсу, яка створила би суттєві ризики для виходу інфляції за межі цільових показників (12% +/-3 п.п. на 2016 рік та 8% +/-2 п.п. на 2017 рік).

Як повідомлялося, єврооблігації України в середу вранці стрімко втрачають вартість на повідомленні про перемогу в президентських перегонах в США республіканця Дональда Трампа.

Нагадаємо, європейські індекси також відреагували падінням на перемогу Трампа.

Як повідомлялося, в США результат виборів призвів до обвалу курсу долару та мексиканського песо, а також до змін на сировинних ринках.

Економіча правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!