"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

З "Укргазвидобування" стягнули 25 мільйонів податкових боргів Онищенка

Середа, 9 листопада 2016, 09:15

7 листопада 2016 року з банківського рахунку "ПАТ "Укргазвидобування" були списані грошові кошти в рахунок погашення податкового боргу ТОВ Фірма "ХАС" на суму понад 25 млн грн.

Про це йдеться в повідомленні УГВ.

"За рахунок "Укргазвидобування", яке є добросовісним та найбільшим платником податків в України, незаконно та недобросовісно намагаються погасити податкові борги, які рахуються за операторами СД, зокрема: ТОВ Фірма "ХАС", ТОВ "Надрагеоцентр", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Цефей", окремі посадові особи яких через підставні аукціони та злочинні схеми реалізовували природний газ за заниженими цінами та, при цьому, умисно не сплачували свої податкові зобов’язання",- йдеться у повідомленні.

Як зазначається, вищевказаному списанню грошових коштів ПАТ передувало прийняття адміністративним судом 1 інстанції з порушенням норм матеріального та процесуального права рішення про солідарне стягнення з ПАТ та ТОВ Фірма "ХАС" податкового боргу СД і таке рішення підлягає негайному виконанню.

Реклама:

Крім того, в УГВ зазначають, що до ПАТ почали надходити вимоги щодо стягнення грошових коштів на суми понад 538 млн грн, 353 млн грн, 288 млн грн за податковими боргами СД.

"Більш того, за попередніми даними "Укргазвидобування", загальний податковий борг операторів СД становить понад 2,8 млрд грн, який потенційно за аналогічною схемою може також бути стягнутий за рахунок ПАТ", - повідомили в компанії.

Як відомо, УГВ було ініційовано процес розірвання договорів СД внаслідок невиконання ними своїх договірних обов’язків. Більш того, окремі з вищевказаних компаній фігурують по справі народного депутата Онищенка за завдання державі численних збитків, що розслідується Національним антикорупційним бюро України.

"Реалізація незаконної схеми по погашенню умисно створеного операторами СД податкового боргу за рахунок УГВ, матиме негативні наслідки та збитки не лише для ПАТ та держави, а й для кінцевого отримувача сплачених УГВ податків, зборів та дивідендів, оскільки майже 3 млрд грн можуть піти на покриття злочинних схем СД, а не на фінансування проектів по збільшенню видобутку вітчизняного газу та фінансування субсидій громадянам України", - зазначили в компанії.

Нагадаємо, раніше Київський апеляційний господарський суд розірвав договір про спільну діяльність (СД) між "Укргазвидобування" і товариством з обмеженою відповідальністю "Природні ресурси +", яка належить депутату Верховної Ради Олександру Онищенко.

"Укргазвидобування" в судовому порядку розірвало останній наявний у неї договір СД з компаніями Онищенка.

20 травня Господарський суд Київської області розірвав договору СД з ТОВ "Фірма" Хас ", 9 серпня Київський апеляційний господарський суд розірвав аналогічний договір з ТОВ" Надра Геоцентр ", 19 серпня Госпсуд Харківської області розірвав основне додаткову угоду до договору СД з ТОВ "Карпатнадраінвест" (мова йде про додатковій угоді від 2014 року про передачу 5 свердловин, основний договір не заперечувався).

Як повідомлялося, 5 липня Верховна Рада за зверненням Генпрокуратури схвалила позбавлення недоторканності, затримання і арешт депутата Онищенка.

Онищенко підозрюється в скоєнні в січні 2013 - січня 2016 року злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, в результаті діяльності підприємств, близьких до депутата Онищенко, при реалізації договорів СД з "Укргазвидобуванням" державі сумарно було нанесено збитків в розмірі близько 3 млрд гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: