"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Автомобілістів попередили, що на ринку побільшає "сумнівного" пального

Субота, 5 листопада 2016, 16:04

Рішення АМКУ стосовно застосування санкцій відносно низки провідних українських нафтотрейдерів не призведе до зниження ціни на якісне паливо, а сприятиме розвитку тіньового ринку та збільшенню частки ринку фальсифікованих нафтопродуктів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

За словами Назаренка, автомобілісти і транспортні компанії України знають, що співпраця з найбільшими мережами АЗС гарантує якісне паливо, вартість якого з об'єктивних економічних причин приблизно однакова.

На його думку, клієнта приваблюють й утримують за рахунок адресних програм лояльності, пропозиції унікальних марок палива, підвищення якості обслуговування, розширення спектра додаткових послуг. Конкуренція за рахунок ціни в преміум-сегменті мінімальна, що свідчить не про відсутність конкурентної боротьби, а, навпаки, про жорстку конкуренцію.

Реклама:

"Для офіційних автодилерів реально існуючою та актуальною проблемою є існування тіньового ринку нафтопродуктів, учасники якого встановлюють ціни нижче об'єктивних ринкових, в першу чергу, за рахунок пропозиції неякісного палива. Ми нерідко стикалися з ситуацією, коли АЗС позиціонують своє дешеве паливо, як паливо європейських НПЗ, але за нашою інформацією воно таким не є", - пише Назаренко.

У цій ситуації страждає як легальний бізнес паливних компаній, які змушені знижувати ціни за рахунок власного прибутку, зменшувати інвестиції в розвиток, так і кінцевий споживач, який за більш низьку ціну отримує паливо сумнівної якості.

Крім того, за його словами, неринкове зниження ціни буде сприяти поширенню схем мінімізації оподаткування, що знизить надходження до бюджету і завдасть шкоди галузі.

Як повідомлялося раніше, Антимонопольний комітет оштрафував нафтотрейдерів на 204,325 млн гривень за узгоджені дії на ринку.

Нагадаємо, на початку лютого 2016 року АМКУ розпочав розгляд справи за ознаками вчинення операторами ринку роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів антиконкурентних узгоджених дій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: