"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російська "Татнєфть" відсудила у України 112 мільйонів доларів

Середа, 30 листопада 2016, 16:03

Апеляційний суд Парижа залишив в силі два арбітражних рішення, які зобов'язують Україну виплатити ПАТ "Татнєфть" 112 млн доларів, а також відсотки.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

"ПАТ "Татнефть" розпочала Арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій. У 2010 році склад арбітражу підтвердив наявність у нього компетенції щодо розгляду спору", - заявили в "Татнєфти".

Згідно з повідомленням, в 2014 році склад арбітражу виніс рішення на користь ПАТ "Татнефть" і зобов'язав Україну виплатити компанії компенсацію в розмірі 112 млн доларів, а також відсотки.

Реклама:

"У тому ж році Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не мав компетенції по розгляду спору; і один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, 29 листопада 2016 року Апеляційний суд Парижа відхилив обидва доводи України і підтвердив дійсність і можливість приведення у виконання обох арбітражних рішень.

"Тепер, після підтвердження Паризьким судом дійсності і можливості приведення у виконання арбітражного рішення, "Татнєфть" сподівається, що рішення буде виконано в добровільно порядку. Якщо цього не станеться, "Татнєфть" має намір вжити всі доступні заходи юридичного характеру для стягнення з України належних коштів", - повідомили в компанії.

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до ВАТ "Татнєфть", ще 28,7788% - міністерству майна Татарстану. Потім на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до української групи "Приват" і бізнесмена Олександра Ярославського.

В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в ЗАТ практично обнулена, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер, пов'язаний з групою "Приват" - ТОВ "Корсан".

Боголюбов і Коломойський - давні ділові партнери та співзасновники неоформленої офіційно групи "Приват", яка має інтереси в цілому ряді галузей і контролює найбільший в Україні банк - Приватбанк.

У жовтні 2007 року Овчаренко, який очолював "Укртатнафту" в 2003-2004 роках, за рішенням Сумського апеляційного суду про його поновлення на посаді приступив до керівництва підприємством, тоді як відсторонений керівник Сергій Глушко заявив про силове захоплення НПЗ.

У зв'язку з цим російська "Татнєфть", що була основним постачальником сировини на підприємство, припинила поставки нафти на НПЗ.

"Татнєфть" пред'явила позов Україні в травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної в 1998 році, в зв'язку з насильницьким захопленням ЗАТ "Укртатнафта" в жовтні 2007 року і експропріації акцій "Татнєфті" в ЗАТ "Укртатнафта".

Російська компанія виграла справу - міжнародний арбітраж в липні 2014 року зобов'язав Україну виплатити "Татнєфті" компенсацію в розмірі 112 млн доларів плюс відсотки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: