Прокуратура закрила провадження, щодо скандального переказу Котвіцького

Четвер, 3 листопада 2016, 19:54

Слідчий прокуратури Києва 24 вересня закрив кримінальне провадження проти народного депутата від Народного фронту Ігоря Котвіцького у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Про це свідчить ухвала Дніпровського райсуду м.Києва від 12 жовтня, пишуть "Наші гроші".

Як зазначає видання, йдеться про кримінальне провадження, яке було відкрите за заявою одного із нардепів, ім’я якого в судовому реєстрі приховано.

Видання пише, що 24 вересня 2016 року слідчий прокуратури Києва закрив кримінальне провадження "у зв’язку з відсутністю в діяннях складу кримінального правопорушення".

Реклама:

Постанову слідчого про закриття кримінального провадження оскаржував народний депутат, за заявою якого воно було відкрите. Однак слідчий суддя вирішив, що прокурор обґрунтовано закрив провадження.

Окрім Котвіцького, прокуратура в рамках розслідування допитала ще 23 особи, чиї імена у рішенні суду приховано. Водночас в ухвалі зазначено, що допитувалися родичі і знайомі Котвіцького, які показали, що зберігали в себе його гроші. Допитувались службові особи Нацбанку та "Ощадбанку", які повідомили, що трансакції не суперечили законодавству.

При закритті провадження слідчий врахував висновок експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, яким не встановлено факту підробки документів. Тому слідчий дійшов висновку, що відносини позики справді існували.

При цьому слідство завважило що Республіка Панама не входить до переліку офшорних зон, затвердженого розпорядженням Кабміну.

Як відомо, влітку Солом'янський райсуд Києва надав детективам НАБУ тимчасовий доступ до рахунків та документів "Альфа Банку" та Credit Agricole в рамках провадження, порушеного за фактом виведення з України 40 млн доларів депутатом від "Народного фронту" Ігорем Котвіцьким.

Нагадаємо, за даними народного депутата Лещенка, Котвіцький вивів 40 млн доларів на рахунки панамської компанії влітку 2015 року.

За інформацією Лещенка, Котвіцький поклав ці гроші на рахунок "Сбербанку Росії" ще під час Революції гідності, вони перебували там весь 2014 рік, після чого були виведені через державний "Ощадбанк", який не провів необхідну перевірку походження коштів.

Далі ці гроші випустив за кордон вже Нацбанк.

У середині жовтня стало відомо, що сам НБУ звернувся до правоохоронців з проханням розслідувати цю справу. Пізніше стало відомо, що ГПУ доручила зайнятися цією справою МВС.

Лещенко вважає, що ці кошти насправді належать Авакову, який планує на них будувати власну політичну кар'єру. На цьому фоні існує можливість конфлікту інтересів, враховуючи, що розслідування справи веде саме МВС.

Нагадаємо, в середині вересня Котвіцький раптом "згадав" про незадекларовані раніше 970 млн гривень і вніс їх в свою декларацію за 2014 рік. На думку Лещенка, мова йде про ті самі виведені з України гроші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: