"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вітренко: "Газпром" перешкоджав закупівлі Україною газу в Європі

Неділя, 27 листопада 2016, 15:18

Російський "Газпром" перешкоджав закупівлі Україною газу в Європі і, за даними з російських газет, витратив 5 млрд дол. на невдалі спроби заблокувати український імпорт з Європи.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Окремі слова подяки нашим партнерам - європейським постачальникам газу і європейським газотранспортним операторам. Ми купуємо газ у найбільших європейських газових компаній. Багато з них видобувають газ самі. Багато також купують газ і у інших видобувних компаній. У тому числі і у "Газпрому", який перешкоджав тому, щоб ми купували газ в Європі. За інформацією навіть з російських газет, "Газпром" витратив 5 млрд дол. на невдалі спроби заблокувати наш імпорт з Європи", - зазначив Вітренко.

Реклама:

При цьому він зазначив, що головним фактором успішної диверсифікації імпортних поставок газу було відкриття нового з'єднання між українською і словацькою газотранспортними системами, а також вихід "Нафтогазу" на європейський ринок для закупівель там газу.

"Ми вдячні тим компаніям, які не злякалися зіпсувати відносини з "Газпромом" і почали продавати нам газ. Причому продавати за ринковими цінами, без жодних "націнок за ризик". У більшості місяців ці ринкові ціни на газ з Європи були нижче, ніж за контрактом з "Газпромом". Я неодноразово наводив дані щодо того, скільки ми заощадили на покупку газу в Європі",- написав Вітернко.

За його словами, абсурдним, з економічної точки зору, є те, що газ з Європи в більшості місяців був дешевше, ніж з Росії (з огляду на той факт, що російський газ в Європу йде через Україну).

"Але таку абсурдно високу ціну на свій газ вимагає від нас "Газпром". Що ми знову-таки намагаємося змінити через Стокгольмський арбітраж, а не шляхом продажу національних інтересів",- підсумумвав він.

Нагадаємо, Україна вже рік не імпортує газ з боку Російської Федерації.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!