Україна може залишитися без грошей кредиторів - голова НБУ

Четвер, 24 листопада 2016, 11:40

Україна стоїть перед загрозою залишитися без підтримки міжнародних організацій.

Про це на брифінгу у четвер заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

"Цього року ми вже тричі змінювали прогноз щодо валютних резервів. Зараз наш базовий прогноз щодо ЗВР - 17,5 млрд доларів, але цей прогноз включає в себе 600 мільйонів від ЄС та 1,3 мільярда від міжнародного валютного фонду", - сказала Гонтарева.

За її словами, зараз існують дуже високі ризики, що Україна не отримає наступний транш цього року і Нацбанку знову доведеться змінювати прогноз.

Реклама:

"Якщо ми продовжимо співпрацю з нашими міжнародними кредиторами з початку наступного року, то це не дуже страшно для нашої фінансової стабільності, але якщо ми цього не зробимо… я хочу нагадати, що нас очікує наступного року", - сказала голова НБУ.

"Наступного року, за нашими прогнозами, ми повинні отримати 4 транші від МВФ на 5,4 млрд і нам необхідно буде сплатити більш ніж 2,5 млрд на обслуговування наших боргів та на повернення першого траншу в 1 млрд доларів за програмою stand-by, яка була започаткована у 2014 році", - зазначила Гонтарева.

"Наш прогноз на наступний рік по нашому поточному рахунку - мінус 2,9 млрд доларів, тому я хочу щоб всі зрозуміли, що ми маємо сьогодні резервів 15,5 млрд доларів, та ми почнемо ці резерви втрачати кожного дня і ту крихту стабільність, яку ми вже отримали, ми почнемо втрачати з кожним днем", - попередила голова НБУ.

"Тому ці загравання з популізмом, ці політичні інсинуації, вони розхитують нашу державу та нашу макроекономічну стабільність", - підсумувала вона.

Нагадаємо, в заяві Міжнародного валютного фонду за підсумками його роботи в Києві вказувалося, що Україні потрібен додатковий час для виконання поточного етапу програми розширеного фінансування.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що в даний момент гострої необхідності в грошах Міжнародного валютного фонду немає.

Читайте також: Транш під питанням. Чим незадоволений МВФ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: