"Нафтогаз": транзит для "Газпрому" може подорожчати на 4 мільярди доларів на рік

Неділя, 20 листопада 2016, 13:26

Російському "Газпрому" доведеться платити за транзит газу через територію України на 4 млрд доларів на рік більше, у разі якщо Стокгольмський арбітраж прийме рішення на користь НАК "Нафтогаз України".

Про це на своїй сторінці в Facebook написав комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Газпрому" (в разі програшу - Ред.) доведеться виплатити нам десятки мільярдів доларів компенсації, продавати газ за значно нижчою ціною, щороку платити на 4 млрд доларів більше за транзит і не перешкоджати нашій інтеграції в європейський ринок", - написав Вітренко.

Комерційний директор "Нафтогазу" зазначив, що слухання щодо транзитного контракту починаються в понеділок.

Реклама:

Вітренко також навів основні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому". "Як це і передбачено контрактом з Газпромом, тариф на транзит повинен бути приведений у відповідність з європейськими правилами встановлення тарифів", - сказав він.

Комерційний директор заявив, що контракт повинен бути приведений у відповідність до чинного (обов'язкового) законодавства.

"Оскільки надання послуг з транспортування газу здійснюється територією України, очевидно, що українське законодавство повинно застосовуватися. І ніякі контракти між двома господарюючими суб'єктами, такими як Газпром і Нафтогаз, не можуть мати "імунітет" від застосування законодавчих норм, адже закони мають вищу юридичну силу над контрактами", - заявив він.

Вітренко також нагадав, що рішення арбітражу за контрактом на покупку газу очікується до квітня, а за контрактом на транзит газу - до червня 2017 року.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" в рамках розгляду в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма заявив вимоги щодо компенсації їй компанією "Газпром" сумарно понад 26,6 млрд доларів.

"Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: