"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експортери "Укроборонпрому" перерахували фіктивній фірмі 80 мільйонів – ЗМІ

Середа, 2 листопада 2016, 11:37

ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" в 2015-2016 роках перерахувало 80 млн грн за нібито поставлене обладнання фірмі "Спецпроммеханізація", яку поліція вважає фіктивною.

Про це пишуть "Наші гроші".

Слідство встановило, що група осіб в Київської, Херсонської, Дніпропетровської, Запорізької області та Києва надавала послуги з незаконної конвертації безготівкових коштів в готівку та приймала участь в розкраданні і легалізації грошей державних підприємств.

Для цього вони в 2014-2016 роках внесли неправдиві відомості в установчі та реєстраційні документи ряду фіктивних підприємств ПП "ЮП-Групп", ТОВ "Роял Фармз", ТОВ "Економ-бізнес", ТОВ "Резерв-маркет", ПП "Південь-маркет",  ТОВ "Південьпостач", ТОВ "Агроторгпром", ТОВ "Вів ат агро", ПП "Вімас плюс", ТОВ "Агро строй плюс", ТОВ "Терра інвест", ТОВ "Реміз", ТОВ "Спецпроммеханізація", ТОВ "Оріон трейд плюс" ТОВ "Торговий дім Олешківський", ПОГ Агро пристань", ПП "Вавилон", ПП Трейдинг плюс" та ПП "Лайн агро".

Реклама:

Фірми зареєстровані на номінальних засновників та мають формальних керівників.

Так, слідство виявило, що в 2015-2016 роках на рахунок ТОВ "Спецпроммеханізація" надійшли кошти від державного "Спецтехноекспорту" в сумі 80 млн грн. Гроші були заплачені за нібито поставлене обладнання.

З матеріалів суду відомо, що допитана в якості свідка керівник фірми сказала, що господарської діяльності не здійснювала і про використання банківського рахунку підприємства їй нічого не відомо.

Вона пояснила, що стала керівником фірми за платню. Два засновника "Спецтехноекспорт" пояснили, що вони не мали печатки фірми і ніякої участі в її діяльності не приймали. Також кожен з них був засновником ще 50 та 90 фірм.

ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" входить до концерну "Укроборонпром". З березня 2016 року цю держфірму очолює Павло Барбул.

Його батько Олексій Барбул в 2010 році очолював Управління дорожнього господарства Одеської міськради, а потім був заступником начальника.

До цього, в 2009-2010 роках він був засновником ПП "Київшляхбуд", яке останніми роками виграє коштовні тендери в Києві на ремонт доріг. Зараз засновниками цього підприємства є  вірґінська фірма "Соєр і Брантон ЛТД".

На цей же офшор і депутата Одеської міськради Юрія Шумахера від партії "Довіряй ділам" Геннадія Труханова зареєстроване ТОВ "Інвестиційна група "Рост" Олександра Жукова (у стані припинення). Останній був фігурантом справи про контрабанду зброї в Італії.

Правоохоронці нині проводять декілька розслідувань щодо оборудок як "Спецтехноекспорту", так і інших підприємств "Укроборонпрому". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: