Кабмін зменшив страховий запас газу

Середа, 16 листопада 2016, 14:57

Кабінет міністрів затвердив розмір страхового запасу природного газу, який повинні мати компанії-постачальники на випадок кризової ситуації, на рівні 10% від обсягу запланованих на наступний місяць поставок.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабміну, пише УНІАН.

"Проект постанови Кабміну про затвердження розміру страхового запасу газу був розроблений міністерством... Для уникнення кризової ситуації постачальники природного газу повинні створювати страховий запас газу в розмірі 10% від запланованих місячних обсягів постачання газу споживачам на наступний місяць", - сказав, представляючи це рішення, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Анатолій Корзун.

За словами радника президента громадської організації "Союз учасників лібералізації газового ринку" Олега Бакуліна, прийняття такої норми завершить законодавчий процес і остаточно встановить норму страхового запасу газу на випадок кризових ситуацій в розмірі 10%.

Реклама:

"Хоча було відомо, що з 1 листопада страховий запас не повинен перевищувати 10%, "Укртрансгаз" при прийнятті номінації від замовників послуг з транспортування газу вимагав саме 50%. Крім того, замовники були змушені тримати 50% страхзапасу до 12 листопада, для того, щоб закрити можливі небаланси за жовтень", - сказав Бакулін.

Нагадаємо, законопроект був прийнятий Радою в цілому 22 вересня.

Як повідомлялося 1 січня 2016 року всі компанії-постачальники природного газу зобов'язані сформувати в ПСГ "Укртрансгазу" страховий запас, обсяг якого буде еквівалентним 50% від обсягу запланованих поставок газу на наступний місяць.

На початку лютого 2016 року Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" ініціювала зміну діючого порядку формування страхового запасу газу в ПСГ.

Зокрема, НАК пропонує внести зміни в порядок створення страхового запасу газу, встановивши обов'язок по його створенню виключно для потреб захищених споживачів (населення, підприємства ТКЕ, соціальна сфера).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!