"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін придумав, як продати "Укрспирт"

Середа, 16 листопада 2016, 09:24 -

Уряд визначить правила реорганізації та продажу "Укрспирту".

Про це йдеться в законопроекті "Про демонополізацію і впровадження ринкових правил функціонування спиртової галузі", який Кабмін розгляне на своєму засіданні 16 листопада. 

Законопроектом передбачається поділ заводів "Укрспирту" на дві групи: спиртову та лікеро-горілчану продукцію.

В першу групу увійдуть активи, за потужності яких учасники приватизації запропонували максимальну ціну, сумарна річна потужність яких не перевищує 19 млн дал. Передбачається, що Фонд держмайна складе перелік заводів, ціна приватизації яких буде найвищою в порівнянні з іншими активами.

Реклама:

До другої групи увійдуть всі інші заводи.

"Покупці цих цілісних майнових комплексів до 31 грудня 2022 року матимуть виняткове право виробляти етиловий спирт (технічний спирт). Очікується, що більшість заводів другої групи будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу та/або будуть використовуватися для іншої госпдіяльності", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Як випливає з пояснювальної записки до законопроекту, документ передбачає "повну лібералізацію експорту спирту" - нею зможуть займатися тільки уповноважені Кабміном держпідприємства.

Необхідність прийняття цього документа Кабмін аргументує стрімким скороченням виробництва спирту, яке відбулося з двох причин.

Перша - скорочення експорту з 9,2 млн дал у 2007 році до 0,1 млн дал в 2015 році.

Відсутність інвестицій в заводи призвела до високої собівартості виробництва і низької конкурентоспроможності вітчизняного спирту. Собівартість українського спирту в 25-30 разів вище, ніж в країнах колишнього СРСР.

Друга - зростання тіньового обігу спирту. За оцінками уряду, частка тіньового обігу харчового спирту зросла з 10% в 2007 році до 45% в 2015. Втрати бюджету від несплати акцизу і ПДВ з нелегального спирту становили 6,1 млрд грн в 2015 році.

Раніше глава Фонду державного майна Ігор Білоус заявив, що приватизація ДП "Укрспирт" може відбутися до кінця 2016 року.

Чистий прибуток "Укрспирту" за 2015 рік становив 16 млн грн проти чистого збитку в понад 500 млн грн за 2014 рік.

При цьому ДП скоротило виробництво спирту на 21% - до 9,4 млн дал, лікеро-горілчаних виробів наростив в 2,4 рази - до 58,3 тис. дал, а також виготовив 120 тис. дал омивача для скла.

Продажі спирту скоротилися на 11% - до 9,93 млн дал, лікеро-горілчаних виробів зросли в 2,1 рази - до 58,1 тис. дал.

Основним ринком збуту продукції "Укрспирту" в 2015 році був внутрішній ринок. На зовнішніх ринках підприємство реалізувало близько 150 тис. дал етилового спирту. Частка експорту становила 2% загального продажу спирту.

Галина Калачова, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: