OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Вівторок, 15 листопада 2016, 20:12

Ошукані вкладники "Михайлівського", інтерв'ю з Марушевською, вплив "політичної нестабільності" на гривню і Ярославський хоче купити ОПЗ - головне за 15 листопада.

Головна новина дня: сьогодні в Києві протестували "ошукані вкладники та позичальники банків". Було їх дійсно багато - поліція нарахувала близько 6 тисяч осіб. Наскільки добровільно всі вони з'їхалися - відповісти складно, тому що протягом дня неодноразово заявлялося про те, що за мітинги платили, і про те, що на мітинг звозили тітушок.

Щоб якось збити протестні настрої, Верховна Рада прийняла в цілому законопроект, який сприятиме захисту прав фізичних осіб, які були обмануті за допомогою банків, в тому числі фізичних осіб - клієнтів ПАТ "Банк Михайлівський".

В цілому - дана акція і прийняття законопроекту - це свідотство того, що політики намагаються використовувати вкладників банків в своїх інтересах, про що ми докладно написали в матеріалі "Порошенко проти "Шатуна": як політики маніпулюють жертвами "банкопаду".

Реклама:

***

Якщо подібні мітинги можна назвати політичною нестабільністю, то через них падає гривня.

"Хоча Україна продовжує отримувати значні надходження валютної виручки від експорту зернових і масла, а ціни на сталь і залізну руду на світових ринках відновили зростання, загострення політичної напруженості викликає нервозність на валютному ринку, нівелює вплив цих сприятливих факторів", - сказав заступник голови Національного банку Олег Чурій.

"Як наслідок, курс гривні у вівторок вже перетнув позначку 26 гривень за долар. Тому подальша дестабілізація політичної ситуації загрожує розгойдуванням курсу гривні і відповідними негативними наслідками для економіки України", - заявив заступник голови НБУ.

Як наслідок, міжбанк закрився падінням гривні на 47 копійок.

15 листопада котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку відкрилися і станом на 17:47 встановилися на рівні 26,5-26,30 гривні за долар.

***

Для тих хто пропустив вчора: слідом за Саакашвілі, у відставку подала Глава Одеської митниці Юлія Марушевська. Ми максимально оперативно взяли у неї інтерв'ю, в якому вона розповіла нам про те, що відбувалося на митниці останнім часом і чому за відсутність реформ на митниці, в першу чергу, повинні відповідати президент і прем'єр, а не Насиров.

"Є підтримка Насирова та її дуже чітко видно. Гройсман хіба скасував догани? Коли потрібно було підготувати постанову Уряду "про відкритий простір" він так само нічого не зробив. Коли ми хотіли змінити програмне забезпечення, він знову нічого не зробив. Коли ми хотіли облаштувати морський вокзал - теж нічого не зробив", - зазначила Марушевська.

***

У Кабміні провели ревізію і вирішили, що робити з 3,5 мільйона держпідприємств.

Так, новий меморандум МВФ містить один важливий "маяк" - це затвердження і оприлюднення класифікації держпідприємств, які підлягають і не підлягають приватизації. Термін виконання - до кінця жовтня 2016 року.

Подібна класифікація повинна чітко визначити, які з держкомпаній будуть продані, ліквідовані, залишуться в держвласності, або будуть передані інвесторам на умовах концесії.

Раніше уряд неодноразово заявляв про необхідність провести ревізію держактивів, але всі плани залишалися на словах. Причини очевидні - чим менше уваги привертає держпідприємство, тим простіше "викачувати" з нього гроші.

У нас текст про те, як Україна виконує відповідний "маяк" МВФ, і як виглядають попередні редакції нових списків. Навіть з інфографікою.

***

Ярославський підтвердив бажання купити ОПЗ. Група DCH підтвердила, що в плани Олександра Ярославського входить покупка ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ).

Хто не в курсі, 19 жовтня Кабінет міністрів схвалив умови повторного конкурсу з продажу 99,567% акцій ОПЗ і стартову ціну цього пакету на рівні 5,16 млрд грн (201,07 млн дол за поточним офіційним курсом НБУ).

Як відомо, загальна сума боргів ОПЗ становить 283 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!