OVERTIME: ГОЛОВНЕ ЗА ДЕНЬ

Понеділок, 14 листопада 2016, 20:11

Зростання економіки, відставка Марушевської, зростання тарифів на електроенергію, арешт "Гулівера", аграрне і портове лобі, і українське борошно в США вперше за 5 років - головне за 14 листопада.

Погані новини дня:

Керівник Одеської митниці Юлія Марушевська подала у відставку. "Заяву (про звільнення) я була змушена написати, тому що ми опинилися в ситуації, коли ті зміни, заради яких я прийшла, неможливо зробити. Будь-які зміни, які були узгоджені на рівні президента і прем'єра, зараз ними ж блокуються", - заявила Марушевська.

"У випадку з конфліктом з главою ДФС Насіровим уряд продовжує відстоювати його інтереси, не дивлячись на ті корупційні схеми, які існують", - сказала вона.

Реклама:

Тариф для ТЕС Ахметова знову побив рекорд завдяки "Роттердам+". Так, тариф на електроенергію для теплової генерації за 10 днів листопада знову зріс до рівня 1,80 грн/кВт-год у порівнянні з 1,26 грн/кВт-год на кінець вересня. Перефразовуючи один відомий інтернет-мем: "лічильник крутиться - грошові купюри заробляються".

***

Погані новини дня для Онищенка:

Солом'янський районний суд Києва наклав арешт на природний газ, який знаходиться в підземних сховищах, і належить 3 компаніям депутата Верховної Ради Олександра Онищенка, і передав його ПАТ "Укргазвидобування" для подальшої реалізації.

***

Погані новини дня для Поліщука:

Шевченківський райсуд Києва прийняв рішення про накладення арешту на майновий комплекс "Гулівер".

Як повідомлялося, прокуратура Києва розраховує залучити до відповідальності власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" і ТОЦ Gulliver Віктора Поліщука за банкрутство банку "Михайлівський", в якому він раніше володів 92,501% статутного капіталу.

***

Неприємні новини дня:

Профіцит торгового балансу України скоротився майже в 5 разів. Зовнішньоторговельний баланс України за підсумками січня-вересня 2016 року становив 654,1 мільйона доларів, що в 4,7 рази нижче профіциту за аналогічний період минулого року на рівні 3,077 мільярда доларів.

Як зазначається, імпорт товарів і послуг в Україну, без урахування послуг з переробки давальницької сировини, у січні-вересні знизився на 0,8% - до 31,380 мільярда доларів, експорт товарів і послуг з України знизився на 7,8% - до 32,034 мільярда доларів.

В НБУ розповіли, що може змінити курс гривні цього тижня. "По-перше, робочий день в Україні 11 листопада збігся зі святковим вихідним днем у США. У такі періоди надходження валютної виручки на рахунки українських банків традиційно скорочується, і, як наслідок, протягом наступних одного-двох днів спостерігається надлишковий попит на валюту", - пояснив директор департаменту відкритих ринків Нацбанку Сергій Пономаренко.

Також за його словами, загострення політичної напруги протягом останнього тижня  призвело до посилення психологічного тиску на валютний ринок.

"Але ми очікуємо, що ці фактори матимуть нетривалий вплив і не призведуть до волатильності гривні, несумісної з досягненням інфляційних цілей (12% +/-3 п.п. на 2016 рік та 8% +/-2 п.п. на 2017 рік)", - підсумував він.

***

Хороші новини дня:

Економіка України у третьому кварталі зросла на 1,8%. Згідно з даними Держстату, ВВП у третьому кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) зріс на 0,4%, а порівняно з третім кварталом 2015 року - на 1,8%.

Хто не вірить Держастату - міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило прогноз зростання економіки України в 2017 році до 2,5% проти раніше прогнозованих 2% і зберегло прогноз зростання ВВП країни на поточний рік на рівні 1,1%.

Українське борошно вперше за 5 років вирушило на ринок США. ДП "Куліндорівський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України відвантажило першу партію борошна споживачам США.

"11 листопада перший збірний контейнер з борошном відправився в США. Завдяки тому, що на сьогодні показники співвідношення ціни і якості продукції комбінату прийнятні для зовнішнього ринку, це дозволяє сподіватися на стабільність таких поставок в подальшому", — додав Володимир Березняк, генеральний директор ДП "Куліндорівський КХП".

***

І ще трохи:

Дві думки про лобі олігархів:

Одна про аграрне лобі від депутата "Батьківщини" Олексія Рябчина: в ній про те, як аграрії змусили Порошенко ветувати закон, що забезпечує прозору процедуру оцінки екологічних ризиків перед реалізацією певних видів діяльності. І про те, чому в ЄС цьому не зрадіють, а інвестори не зайдуть.

Друга, про портове лобі від генерального директора компанії "Нібулон" Олексія Вадатурського: в ній про те, що прийняття законів "Про внутрішні води" в такому вигляді, в якому вони є зараз - не дасть розвивати річки, знищить розвиток флоту і змусить компанії піти в тінь.

Переклали статтю журналіста The New York Times Ніла Ірвіна про вплив перемоги Дональда Трампа на ринки. На цей раз нас заспокоюють, а не лякають:

"У ніч виборів під час переможної промови Трамп, наприклад, згадав про свій намір "відновити автомобільні дороги, мости, тунелі, аеропорти, школи, лікарні" і поставити мільйони людей виконувати цю роботу, але він ні слова не сказав про торговельні угоди або депортації іммігрантів.

А ті імена, які були названі в якості потенційних чиновників адміністрації Трампа, включають бізнесменів і політиків, які історично налаштовані на скорочення податків і регулювання, але не на перегляд торгівельних угод".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!