"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні прогнозують подорожчання хліба до кінця року

Четвер, 10 листопада 2016, 15:07

Ціни на основні види хлібобулочних виробів в Україні до кінця року можуть зрости на 15-18% у зв'язку зі зростаючою собівартістю продукції.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда.

"Такі сьогодні ринкові реалії, що виробникам хліба необхідно переглядати ціну, і перегляд ціни відбудеться у межах 15-18%. Ось таким буде зростання цін", - сказав він.

За словами Череди, йдеться про ціноутворення на промислових підприємствах, які працюють на загальних умовах оподаткування, входять до складу асоціації і займають близько 40% на українському ринку хлібобулочних виробів.

Реклама:

У першу чергу, за словами експерта, зростання цін на хліб буде спричинено подорожчанням борошна, яка є головним інгредієнтом у виготовленні цієї продукції і займає близько 38-43% у структурі собівартості.

Череда зазначив, що з кінця минулого року ціни на борошно вищого ґатунку зросли на 13,7%, першого сорту - на 14%, другого - на 17%, і вартість борошна житнього обдирного збільшилася на 21%. Подорожчання борошна, у свою чергу, було спричинено зростанням цін на пшеницю і жито.

Крім того, за даними експерта, вартість олії і дріжджів за звітний період зросла на 7%, солі - на 17,2%. Також на вартість хліба впливають зростаючі витрати виробників на електроенергію (29,5%) і логістику (10,4%).

Череда зазначив, що зростання цін на хлібобулочні вироби також спричинено тим, що більшість елементів, які впливають на собівартість продукції, є валютними складовими.

"Формування ціни на хліб прив'язане за всіма складовими, як не дивно, до курсу валюти. Все обладнання, яке використовують пекарі, закуплено переважно в Європі. Тобто всі запчастини, ремонт - це пряма прив'язка до курсу. Енергоносії теж прив'язані", - сказав Череда, додавши, що на ціну хліба також впливає підвищення мінімальної зарплати на пекарнях, яка з вересня зросла на 18%.

Експерт уточнив, що станом на сьогодні середня ціна житньо-пшеничного хліба по Україні становить 10,56 грн. За прогнозами Череди, виробництво і середнє споживання хліба в Україні за підсумками 2016 року залишиться на рівні минулого року.

Як повідомлялося, інфляція в Україні у жовтні 2016 року порівняно з вереснем прискорилася до 2,8%, до жовтня 2015 року - до 12,4%. З початку року, у січні-жовтні, споживчі ціни в Україні зросли на 9,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: