"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" залишився без ще одного великого партнера

Субота, 8 жовтня 2016, 17:30

Друга за останні тижні велика німецька енергетична компанія і давній партнер "Газпрому" підвела риску під своїм минулим і демонстративно переключилася на "зелену енергетику".

Про це пише "Німецька хвиля".

7 жовтня концерн RWE вивів на Франкфуртську біржу свою "дочку" Innogy, якій передав найбільш перспективні активи і дві третини співробітників.

12 вересня, аналогічний крок, але за іншою схемою, зробив колишній лідер німецької енергетики E.on.

Реклама:

Первинне розміщення акцій Innogy стало найбільшим IPO в Німеччині за останні 16 років: міжнародні інвестори заплатили за них приблизно 5 мільярдів євро.

Попит на нові цінні папери істотно перевищив пропозицію, тому їх розмістили за максимальною в заявленому коридорі ціною: 36 євро. Одна тільки американська інвестиційна компанія Blackrock купила паперів на 940 мільйонів євро.

Основними активами Innogy є численні ветропарки, а також енергетичні мережі - лінії електропередач і газопроводи, які доставляють світло і тепло 23 мільйонам клієнтів в 11 країнах: як в Західній і Центральній Європі (Німеччина, Нідерланди, Великобританії, Австрія), так і на сході і півдні-сході континенту (наприклад, Польща, Словаччина, Румунія, Хорватія).

Всі ці активи концерн RWE передав в нинішньому році своїй "дочці" в ході великомасштабної реструктуризації, мета якої полягає в чіткому поділі між двома компаніями бізнесу, пов'язаного з "новою", зеленою і "старою", традиційною енергетикою.

Innogy отримала відновлювану енергетику, інфраструктуру, 40 тисяч з 60 тисяч співробітників і колишню штаб-квартиру в Ессені. Туди ж перейшов в якості голови правління колишній глава RWE Петер Теріум.

Все це красномовно говорить про те, який напрямок в концерні вважається більш перспективним і важливим.

У "старої" RWE під керівництвом колишнього заступника Теріума залишилися вугільні, газові та атомні електростанції, а також газоторгівля, в тому числі імпорт з Росії продукції "Газпрому".

До того ж материнська компанія, яка сильно зменшилася, буде тримати 75% акцій випущеної зараз на біржу "дочки" Innogy, але в перспективі поступово почне їх продавати.

З виручених в ході IPO 5 мільярдів євро вона отримає 3 мільярди, які частково підуть на погашення її величезних боргів.

Таким чином, за минулі чотири тижні енергетика Німеччини кардинально змінила свій вигляд, що відіб'ється і на бізнесі з Росією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!