"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна шукатиме біглих банкірів через суди США та Британії

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 15:47

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб збирається розшукувати осіб, пов'язаних із збанкрутілими банками, використовуючи судові інстанції Сполучених Штатів Америки і Великобританії.

Про це повідомив директор юридичного департаменту Фонду гарантування вкладів фізосіб Віктор Новіков в інтерв'ю УНІАН.

Він повідомив, що Фонд вже ініціював 3,214 тисяч заяв правоохоронцям про вчинення кримінального правопорушення на загальну суму 256 мільярдів гривень, з яких 376 заяв - проти власників і топ-менеджерів неплатоспроможних банків на загальну суму 187 мільярдів.

"У більшості випадків активи були виведені за кордон. І у нас є підстави вважати, що ми можемо дістати деяких пов'язаних осіб за кордоном, використовуючи судову гілку влади інших країн, зокрема Сполучених Штатів Америки, Великобританії", - пояснив Новіков.

Реклама:

"За кордоном інструментарій притягнення до цивільно-правової відповідальності працює більш ефективно. Перші позови до іноземних судів, можливо, будуть наступного року", - заявив він.

За його словами, в даний час Фонд проводить акредитацію юридичних компаній, послуги яких будуть оплачуватися по системі "гонорар успіху" - компанія отримає плату вже від надходжень по виграному справі, а не авансом.

Пояснюючи причини звернення до іноземних судів, Новиков пояснив, що в Україні правоохоронці ведуть слідство роками, суди приймають упереджені рішення, а скарги на дії суддів губляться в бюрократичній системі Мін'юсту.

"Виграти суд - це тільки половина справи, борг треба стягнути. Ми виграємо більшість судових справ, але Державна виконавча служба - теж одна з проблем. У нас вже близько 120 тисяч виконавчих проваджень, але ми не бачимо зусиль державних виконавців з пошуку і повернення активів", - підкреслив він.

На 1 липня, за словами Новікова, стягнення через виконавців підлягає 145 мільярдів гривень, і разом з тим, з початку поточного року Фонд і неплатоспроможні банки вже заплатили більше 63 мільйонів гривень судового збору за наявними справах.

"Сподіваємося, що з появою приватних виконавців відповідно до нещодавно оновленого законодавства з'явиться нова служба, яка буде мотивована на пошук майна і задоволення вимог кредиторів", - зазначив представник Фонду.

Нагадаємо, правоохоронні органи України розкрили злочинів в банківській сфері на 510 тисяч гривень з 256 млрд гривень.

Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виявив порушень у банках-банкрутах на 256 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: