"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарева відхрестилася від сприяння виведенню коштів "владою Януковича"

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 11:02

Глава Національного банку Валерія Гонтарева заперечує свою причетність до виведення коштів з України попередньою владою.

Про це йдеться у заяві голови НБУ.

"Нацбанк і я особисто неодноразово наголошували на тому, що ми цілком підтримуємо закон проспецконфіскацію чи будь-який інший законний спосіб повернення коштів до бюджету країни", - запевнила голова регулятора.

За словами Гонтаревої, НБУ зі свого боку зробив усе можливе для того, щоб ці кошти були арештовані ще в червні 2014 року. Регулятор із нетерпінням чекає від депутатів прийняття цього закону та поповнення державного бюджету.

Реклама:

"Компанія ICU вже понад 8 років є лідером на ринку ОВДП як за брокерськими послугами, так і за послугами торгівлі державними цінними паперами. Про її лідируючі позиції говорять публічні рейтинги щодо торгівлі ОВДП та управління активами клієнтів. Тому, коли інвесторам чи банкам потрібно було професійне супроводження угод із борговими цінними паперами, вони, у більшості випадків, зверталися за послугами до компанії ICU", - прокоментувала Гонтарева звинувачення.

Так, за її словами, у жовтні 2013 року вийшла нова редакція закону "Про депозитарну систему України", яка зобов’язала учасників ринку оформлювати всі угоди купівлі-продажу ОВДП через ліцензовані компанії-брокери. Також цей закон змінив правила розрахунків щодо операцій з цінними паперами, які повинні були здійснюватися виключно через ПАТ "Розрахунковий центр".

"Коли у державного "Ощадбанку" виникла необхідність залучення ліцензованого брокера для проведення угод вторинного ринку між нерезидентами та банком, вони звернулися до компанії ICU. До виходу нової редакції цього закону в "Ощадбанку" такої необхідності не було – він був обслуговуючим банком, зберігачем ОВДП та первинним дилером для нерезидентів і купував у 2012-2013 роках у Міністерства фінансів ОВДП за замовленнями компаній-нерезидентів самостійно", - пояснила Гонтарева.

"Ощадбанк" підтвердив надходження коштів та проведення фінансового моніторингу компаній-нерезидентів, тому у ICU не виникло жодних підозр щодо цих компаній, адже всі документи та витяги з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства. Всі розрахунки за операціями з ОВДП проводилися в Ощадбанку та продавцем ОВДП на користь нерезидентів виступав "Ощадбанк", прокоментувала глава НБУ.

Гонтарева зазначила, що у середині 2014 року з'явилася інформація, що ці компанії-нерезиденти можуть належати "злочинній владі" і НБУ почав активно сприяти арешту їх рахунків. У червні 2014 року відповідно до ухвал Печерського суду Києва на рахунки цих компаній в "Ощадбанку" накладено арешт.

"Наразі цінні папери та гроші на рахунках компаній-нерезидентів в "Ощадбанку" арештовані та очікують рішення Верховної Ради України щодо спецконфіскації. Станом на кінець вересня 2016 року на арештованих рахунках перебувало 645,4 млн дол і 1,8 млн грн. Загальна номінальна вартість ОВДП, придбаних на користь цієї групи компаній, – становить 981 млн дол", - розповіла Гонтарева.

За словами глави НБУ, ці кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг – це пряма позика державному бюджету, яку державі, у разі прийняття закону про спецконфіскацію, не потрібно буде повертати.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!