Кабмін заборонив "корупційну" вирубку лісів

Середа, 26 жовтня 2016, 12:03

Кабінет міністрів прийняв постанову яка удосконалює нормативно-правові акти зі здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів та затвердження нової редакції санітарних правил в лісах України.

Про це йшлося на засіданні Уряду.   

Як зазначається, постанова обмежить на окремих ділянках природно-заповідного фонду санітарні рубки, а коло місць гніздування рідких птахів повністю їх заборонить.

Також запроваджуються більш жорсткі критерії щодо лісогосподарювання, які відповідають європейській стратегії збереження біологічної та ландшафтної різноманітності.

Реклама:

"Ці правила дають можливість суттєво зменшити ті площі, на яких здійснюються суцільні вирубування дерев і це буде застосовуватися лише за умов безповоротного пошкодження лісів стихійними факторами непереборної сили. Прийняття цієї постанови буде серйозним кроком до наведення ладу в лісах які у нас сьогодні є", - заявив міністр аграрної політики Тарас Кутовий.

За його словами, будь-які рішення про санітарні рубки не будуть прийматися без участі громадськості, без участі органів місцевого самоврядування та екологів.

"Цей документ є важливий для захисту лісу і встановлення нових правил з вирубки. Кабмін, ухваливши цю постанову зробить перший дуже правильний крок для впорядкування проблеми з вирубками лісу", - зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За словами Гройсмана, це рішення, зробить неможливим тотальну корупційну вирубку лісів.

"Я хочу всім "чорним лісорубам" передати привіт, тому що я обіцяв декілька місяців назад, що ми ретельно зробимо аналіз того, що було вирубано по кожному лісовому господарству. Ми завершили цю роботу і в нас же є спільно з Мінагро інтерактивна карта з породами дерев, де ми повністю бачимо хто скільки вирубав. І по деяким західним областям є дуже багато питань, які можуть нараховуватися сотнями мільйонів", - заявив Гройсман.

Гройсман пообіцяв представити карту через декілька засідань уряду та передати її в НАБУ та ГПУ.

"Будемо вимагати і домагатися кримінальної відповідальності і реальних термінів ув’язнення для тих, хто безбожно вирубував ліси і контрабандним способом", - додав він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!