НБУ запустив сайт платіжної системи "Простір"

Середа, 19 жовтня 2016, 19:31

Національний банк України запустив сайт Національної платіжної системи "Український платіжний "Простір".

Про це повідомив директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергій Шацький на презентації сайту в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами чиновника НБУ, для розвитку платіжної системи необхідно спрямувати зусилля не тільки на емісію карт, але і на розвиток інфраструктури по всій території України, не обмежуючись центральними мегаполісами.

НБУ, за його словами, веде переговори з пошуку партнера "Простір" для можливості здійснення міжнародних платежів, проте це не є пріоритетом в даний час.

Реклама:

Згідно з презентацією НБУ, розвитку безготівкових платежів буде сприяти інтеграція "транспортних" проектів, реалізація можливостей придбання квитків безготівковим шляхом, впровадження і поширення комбінованих пристроїв для платежів у роздрібній торгівлі.

Крім того, на думку НБУ, необхідна співпраця з європейськими компаніям для розвитку р2р платежів, електронної комерції, мікроплатежів.

Нацбанк також відзначає серед пріоритетів "Простір" розвиток електронних грошей, можливість надання фінпослуг за допомогою операторів мобільного зв'язку (на основі електронних грошей "Простір").

НБУ очікує, що до 2020 року рівень готівкових платежів скоротиться на 20-25%, тоді як за підсумками першого півріччя 2016 року готівкові операції становили 69,6%.

За даними НБУ в даний час кількість банків-учасників "Простір" становить 45 фінустанов.

Емітентами карток "Простір" є Ощадбанк (картка пенсійного посвідчення), Райффайзен Банк Аваль, Діамантбанк, Полікомбанк. Крім того, в обігу залишилися картки НСМЕП, випущені Укргазбанком і Регіон-Банком.

Як повідомлялося, НБУ в лютому вирішив перейменувати Національну систему масових електронних платежів (НСМЕП) в "Український платіжний "Простір".

Промислова експлуатація НСМЕП почалася в 2004 році.

Платіжною організацією є НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!