"Донбасенерго" Януковича змінило номінального власника

Середа, 19 жовтня 2016, 15:08

Один з найбільших виробників електроенергії в країні - ПАТ "Донбасенерго" - змінив номінального власника.

Про це в статті на ЕП пише Дмитро Рясний.

Автор зазначає, що влітку 2016 року енергокомпанія завершила процес зміни бенефіціарів.

"Угода відбувалася опосередковано - шляхом викупу ПАТ "Енергоінвест холдинг", яке володіє 60,8% акцій "Донбасенерго". Вона розтягнулася майже на рік через те, що викуп першої половини приватного пакета, близько 30% "Донбасенерго", стався в 2015 роцы а другої еквівалентної половини - в 2016 році", - йдеться в статті.

Реклама:

Як наголошується, в результаті цих маніпуляцій бенефіціарами компанії стали американець Роберт Бенш і грек Андреас Церні, що зайняли місце донецького бізнесмена Ігоря Гуменюка.

"Гуменюк продав свій пакет до нуля", - стверджують джерела ЕП.

Бенш з середини 2000-х років був керуючим компанією Cardinal Resources, якій опосередковано належало кілька українських спецдозволів на користування надрами.

При цьому історія з греком, пише автор, набагато цікавіша. "До переїзду в Афіни в 1992 році Андреас Церні був Андрієм Чорним", - йдеться в статті.

Джерела ЕП стверджують, що до останнього часу Чорний займався міжнародними торговими операціями з вугіллям.

"Правда, великих активів в українській енергетиці в його власності не залишилося. У 2011 році він вийшов зі складу співзасновників ТДВ "Шахта "Білозерська", продавши її структурам ДТЕК Ріната Ахметова", - пише автор.

"Роблячи ставку на нового "власника" "Донбасенерго", засновник групи МАКО Олександр Янукович може вирішити відразу кілька великих проблем: поставити крапку в нескінченній низці спроб представників влади "віджати" у нього енергетичний бізнес і налагодити відносини з "керівництвом" "ДНР", яке блокує спроби "Донбасенерго" збирати на окупованій частині Донецької області гроші за електроенергію, вироблену Старобешівською ТЕС", - йдеться в статті.

Як відомо, реальним власником "Донбасенерго" ЗМІ називають старшого сина Віктора Януковича Олександра.

Раніше в ЗМІ вже з'явилася інформація про те, що Олександр Янукович і донецький підприємець Ігор Гуменюк хочуть продати "Донбасенерго".

Детальніше про зміну власника "Донбасенерго" читайте у статті "Чорний доктор: як Олександр Янукович реанімує енергетичний бізнес".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: