"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МінАПК хоче поетапний запуск ринку землі і проти участі іноземців

Неділя, 25 вересня 2016, 10:41

Концепт запуску ринку землі в Україні в кілька етапів, який був запропонований експертною робочою групою, сформованою при Держгеокадастрі, є найбільш ліберальним з усіх можливих найближчим часом в Україні.

Про це у своїй статті для DT.UA пише перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

"У рамках цієї моделі на першому етапі, протягом двох років, на продаж виставляється частина державного земельного банку — до 1 млн га. Державні сільгоспземлі — і в цьому їхня перевага перед паями — як правило, становлять собою єдиний масив, що дає можливість розраховувати на інтерес до них з боку інвесторів. Критична маса угод дасть змогу визначити локальні цінові орієнтири в усіх регіонах України і сформувати мінімально допустиму ціну землі до моменту виходу на ринок приватних осіб", - йдеться в статті.

За такою схемою, пише Мартинюк, реалізація ділянок відбуватиметься через відкриті земельні аукціони, які планується проводити онлайн, щоб забезпечити доступ максимальній кількості учасників.

Реклама:

"Держгеокадастр розробив необхідну інфраструктуру для проведення таких електронних аукціонів із застосуванням найбільш прогресивної технології захисту даних block-chain, успішно апробував її та готовий передати на баланс будь-якому, визначеному Кабінетом міністрів відомству", - йдеться в статті.

Як пише автор, на другому етапі ринок землі відкривається для приватних осіб.

Розташовуючи орієнтиром ціни, вони можуть продати свої ділянки приватному інвестору, так і державі, яка через профільну структуру буде виступати "аварійним виходом" для пайовиків у разі тиску на них і примусу до продажу.

"Іноземці не будуть учасниками ринку на жодному з його етапів, як і юридичні особи. Це звужує коло покупців і гальмує зростання ціни (хоч і не критично), однак забезпечує гарантії дотримання національних інтересів", - підкреслив Мартинюк.

"З погляду стейкхолдерів, ситуація має такий вигляд. Власники землі одержують, нарешті, альтернативу — як розпорядитися своєю власністю. З урахуванням досвіду країн Східної Європи і Балтії, ціна землі виростає на 25% у перші три роки після запуску ринку і на 8–10% — з 4-го по 11-й роки. Також з європейської практики відомо, що встановлення вільного ринку землі приводить до ефективнішого господарювання і збільшення врожайності зернових — у середньому на 30% у перші два роки", - йдеться в статті.

"Фермери одержують стимул для концентрації землі у власності і як наслідок — доступу до кредитних ресурсів. Агрохолдинги залишаються з нульовим балансом, тому що кошти, які вони зараз недоплачують, користуючись дешевими земельними ресурсами, буде переорієнтовано на викуп частини земельного банку. Держава одержує позитивний економічний ефект від появи нового ринку — за нашими оцінками, він становитиме 7–8 млрд дол. за підсумками вже першого етапу", - пише Мартинюк. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: