"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Голову НКРЕ Вовка неможливо буде звільнити ще 1,5 роки - Войціцька

Середа, 21 вересня 2016, 19:18

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу прийняв рішення про розгляд і голосування поправки про ротацію протягом 1,5 року Членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявила народний депутат "Об'єднання "Самопоміч" Вікторія Войціцька.

"Декілька хвилин тому відбувся фактично кидок з боку колег по комітету ПЕК щодо законопроекту про Енергорегулятора! В розділі "Різне" раптово прийнято рішення про розгляд, а потім і голосування поправки про ротацію Членів Регулятора протягом 1,5 року", - написала вона.

Посилаючись на депутата від БПП Ольгу Бєлькову, Войціцька повідомила, що Олександр Домбровський (БПП) поставив правку спільну з депутатами від "Самопоміч" Левом Підлісецьким та Альоною Бабак щодо повної ротації на "підтвердження", не попередивши жодного з співавторів законопроекту.

Реклама:

"В результаті, остання узгоджена та компромісна комітетська версія тепер змінена. Ми щиро шукали та досягнули компромісу на минулому засіданні комітету! Але кого це цікавить, якщо завдання Банкової - зберегти Вовка", - написала Войціцька.

Таким чином, за її словами, голова НКРЄКП Дмитро Вовк, зможе зберігти всі можливості залишитись на своїй посаді.

"Для мене єдине є очевидним: сьогодні боротьба іде не за інституційну реформу регулятора, а за конкретну людину, яка забезпечує виконання програми по "деолігархізації", яка насправді є "доолігархізацією ". Інтереси звичайних українців знову нікого не цікавлять і нема чого чекати елементарної справедливісті жодному з нас", - додала вона.

Нагадаємо, законопроект про НКРЕКП виноситься на розгляд Верховної ради в четвер 22 вересня.

Напередодні посли країн Великої Вісімки закликала Україну прийняти закон про незалежного регулятора, наполягаючи на його незалежному статусі.

Докладніше про законопроект про НКРЕКП читайте у колонці експерта з енергетики Андрія Зінченко для ЕП.

Раніше в інтерв’ю "Економічній правді" Вовк розповідав про свої стосунки з президентом, прем'єром, двома міністрами енергетики, найвпливовішим депутатом з фракції БПП, енергетичними олігархами, а також про нову формулу "Роттердам + доставка". 

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам +" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, закликала Міністерство енергетики і вугільної промисловості запровадити рентну плату на видобуток вугілля.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: