"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін пообіцяв зберегти стипендіальний фонд

П'ятниця, 2 вересня 2016, 17:04

Міністерство фінансів пропонує зберегти загальний розмір стипендіального фонду в держбюджеті 2017 року на рівні близько 5 млрд гривень, проте зменшити число одержувачів академічних стипендій.

Про це сказав міністр фінансів Олександр Данилюк на зустрічі зі студентами в Києві в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні зрівнялівка: 70% студентів отримують академічну стипендію і лише до 6% - соціальну стипендію. Чи справедливо це?", - сказав міністр.

За його словами, Мінфін пропонує скоротити число одержувачів академічних стипендій, щоб вони стали великим стимулом, але одночасно збільшити як суму, так і число одержувачів соціальних стипендій.

Реклама:

Як пояснив заступник міністра фінансів Сергій Марченко, одержувачами соціальних стипендій можуть стати студенти, чиї сім'ї звернулися за субсидіями.

Він нагадав, що таких домогосподарств в Україні налічується вже 8 млн. Говорячи про академічний стипендіальний фонд заступник міністра повідомив, що обговорюється можливість виплачувати з нього стипендії від 10% до 20% всіх студентів, віддавши їх визначення на розсуд самих вузів.

За його словами, при такому підході кращі студенти з небагатих сімей могли б отримувати близько 3,5 тисяч гривень на місяць в порівнянні з нинішніми 825 грн.

Одночасно представники Мінфіну виступили за скорочення кількості вузів з бюджетним фінансуванням і оптимізацію держзамовлення.

Як зазначив Марченко, ненормальним є збільшення в цьому році числа бюджетних місць у вузах на 6% при скороченні числа випускників в школах на 10%.

Він також назвав завданням 2017 року зміну організаційно-правової системи вузів і відхід від їх статусу як бюджетних установ.

Студенти привітали готовність Мінфіну до відкритої дискусії. Представники однієї з асоціацій студентського самоврядування як акт примирення вручив плитку шоколаду Марченку, якому минулого тижня інші студенти запустили тортом в обличчя на прес-конференції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: