"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білоус: ОПЗ збанкрутує, якщо його не виставити на продаж цієї осені

Понеділок, 19 вересня 2016, 20:44

Якщо "Одеський припортовий завод" не виставити на продаж цієї осені, то він просто стане банкрутом.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Фонду державного майна Ігор Білоус.

"Ситуація на ринку мінеральних добрив наразі – найгірша за останні 15 років. Тенденція ця, якщо вірити авторитетним прогнозам, збережеться до 2019 року. Подібні ОПЗ заводи вже зупинено в Китаї та Австралії, зупинила один з заводів і Yara. ОПЗ також не працює", - повідомив він.

За його словами, при наявній високій ціні на газ і зниженні цін на добрива, працюючи, він буде генерувати значні збитки.

Реклама:

"У заводу вже є історично успадковані борги - як, наприклад, борг перед Фірташем, який наразі підтверджено разом з пенею і штрафом на рівні 251 млн доларів, або борги перед постачальниками газу. Враховуючи це, працювати в збиток, збільшуючи і накопичуючи ці борги, було би неприпустимо", - заявив голова ФДМУ.

"Разом з тим, до зими завод все-таки доведеться запустити, інакше на нього чекає довготривалий складний ремонт", - повідомив Білоус.

Він зазначив, що інвестору, який прийде на завод, крім суми, яку він заплатить за результатами аукціону, доведеться викласти як мінімум 380 млн доларів.

"З них 251 млн доларів - це борг, підтверджений Стокгольмським арбітражем, 32 млн доларів - борги перед банками і трейдерами за газ, ще близько 100 млн доларів треба мати у якості оборотного капіталу, щоб запустити завод і заставити його повноцінно функціонувати", - написав голова ФДМУ.

За його словами, усе це доведеться враховувати при визначенні стартової ціни, оскільки це враховують і потенційні інвестори.

"Крім того, якщо завод не виставити на продаж цієї осені, то за таких загальних умов він просто стане банкрутом. Тому ми розуміємо, що треба оголошувати аукціон і знижувати стартову ціну", - підсумував Білоус.

Раніше Білоус висловив думку, що стартова ціна "Одеського припортового заводу" не повинна перевищувати 150 млн доларів.

Він також повідомляв, що "Одеський припортовий завод" може відновити роботу з 1 жовтня.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: