Кредитори "Мрії" спишуть агрохолдингу 70% боргів. Взамін на акції

Понеділок, 12 вересня 2016, 11:23

Борг агрохолдингу "Мрія" скоротиться з 1,1 мільярда доларів до 330 мільйонів в результаті отримання кредиторами акціонерної частки в компанії.

Про це в понеділок повідомили представники компанії, посилаючись на погоджену координаційними комітетами кредиторів угоду про реструктуризацію.

В компанії заявили, що розмір боргу скорочується до 330 мільйонів доларів.

Іншу — більшу частину боргу (780 млн доларів)— буде конвертовано у акціонерні частки у вигляді невеликих пакетів акцій. Так, за підсумками реструктуризації частина кредиторів і менеджмент стануть власниками 100% акціонерного капіталу агрохолдингу.

Реклама:

Майбутня структура власності буде виглядати так: 7,5% ­— топ-менеджменту компанії в якості мотиваційного пакета, 50-54% — незабезпеченим кредиторам, 7,5% — кредиторам (провайдерам) робочого капіталу на 2015 рік, 31-35% — кредиторам робочого капіталу на 2016 рік.

В компанії зазначають, що кредитори, які стали власниками, зможуть розраховувати на збільшення повернень через підвищення капіталізації "Мрії" і можливий продаж своєї частки в агрохолдингу.

Раніше фіндиректор "Мрії" Тон Хулс запевняв, що жоден кредитор не отримає одноосібного контролю над компанією — розмір пакетів акцій, буцімто, не перевищить 5-6%. Будь-який зовнішній інвестор зможе викупити акції у поточних власників компанії.

В компанії виділяють дві основні переваги для майбутніх акціонерів. По-перше, в середньостроковій перспективі акціонер зможе отримати дохід від продажу акціонерної частки, в результаті IPO чи через продаж пакету акцій стратегічному інвесторові.

По-друге, це надходження за результатами судових процесів, які будуть розподілені пропорційно між незабезпеченими кредиторами.

За оцінками менеджменту "Мрії", загальний обсяг повернених коштів за номінальними незабезпеченими кредитами може досягти 25-45% через 4-7 роки, без урахування потенційних надходжень за результатами судових процесів.

"Ця оцінка ґрунтується на поточному розумінні ринкових умов, і менеджмент не несе відповідальності за фактичний рівень повернення. Фактичний повернення буде залежати від результатів роботи компанії, моменту продажу і цін на світових товарних ринках, а також від загального сприйняття ринком інвестицій в Україну та в український аграрний сектор", — зазначають в компанії.

Як відомо, в серпні 2014 року один з найбільших українських агрохолдингів "Мрія" оголосив про неможливість розплатитися за боргами. На той момент компанія заборгувала кредиторам і контрагентам 1,3 млрд доларів. Це найбільший дефолт серед українських аграрних компаній.

Компанію вдалося зберегти лише завдяки тому, що контроль перейшов до її кредиторів. Перед цим близько півроку тривали перемовини з власниками, але вони виявилися безуспішними.

Після судів та звернень до правоохоронних органів кредиторам вдалося змінити менеджмент агрохолдингу, а одного з ключових акціонерів Мрії — Миколу Гуту — оголосили спочатку в український, а потім і в міжнародний розшук. "Економічна правда" тоді описувала цю історію детально.

У лютому 2015 року Комітет кредиторів поставив на чолі підприємства нового гендиректора Саймона Чернявського. Переговори нового менеджменту про реструктуризацію боргу тривали більше року.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: