"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міністр АПК розповів, скільки можна отримати від продажу "Укрспирту"

Неділя, 11 вересня 2016, 15:11

Україна зможе заробити від продажу корпорації ДП "Укрспирт" від 200 млн доларів до 400 млн доларів.

Про це в статті для DT.UA пише міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий.

"Одним із ключових пріоритетів, must be done для України і для мене як урядовця є приватизація державних підприємств. До переліків об'єктів, що підлягають приватизації, включено 86 держпідприємств, які належать до сфери управління міністерства", - сказав він.

За його словами, серед них такі відомі гіганти, як "Артемсіль", "ДПЗКУ" і "Укрспирт".

Реклама:

"Моя мета - підготувати їх до продажу та передати на приватизацію до Фонду держмайна. Один приклад: Україна та Білорусь - єдині у світі країни з монополією у спиртовій галузі. Лише торік тіньовий обіг спирту перевищив 6 млрд гривень", - пише міністр.

"Це майже стільки, скільки держава отримала до бюджету від легального спирту. Приватизувати ДП "Укрспирт" - це як у відомому вислові про "побачити Париж". Якщо моїй команді вдасться це зробити, ми однозначно увійдемо в історію. Для цього у нас є всі правові механізми", - сказав Кутовий.

Він наголосив, що законопроектом "Про особливості приватизації підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості" передбачається, що заводи буде продано виробникам алкогольних напоїв, які п'ять років матимуть ексклюзивне право виробляти спирт.

"Заводи, які не зацікавлять інвесторів, будуть запропоновані виробникам альтернативного пального або як майданчики для іншого виробництва. Припускаю, що держава зможе заробити від продажу корпорації ДП "Укрспирт" від 200 млн до 400 млн доларів", - підсумував міністр.

Раніше глава Фонду державного майна Ігор Білоус заявив, що приватизація ДП "Укрспирт" може відбутися до кінця 2016 року.

Чистий прибуток "Укрспирту" за 2015 рік склав 16 млн грн проти чистого збитку в понад 500 млн грн за 2014 рік.

При цьому ДП скоротило виробництво спирту на 21% - до 9,4 млн дал, лікеро-горілчаних виробів наростив в 2,4 рази - до 58,3 тис. дал, а також виготовив 120 тис. дал омивача для скла.

Продажі спирту скоротилися на 11% - до 9,93 млн дал, лікеро-горілчаних виробів зросли в 2,1 рази - до 58,1 тис. дал.

Основним ринком збуту продукції "Укрспирту" в 2015 році був внутрішній ринок. На зовнішніх ринках підприємство реалізувало близько 150 тис. дал етилового спирту. Частка експорту склала 2% загального продажу спирту.

Економічна правда.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: