В Україні з 1 вересня подорожчала електроенергія

Четвер, 1 вересня 2016, 09:33

З 1 вересня тарифи на електричну енергію для населення зростуть в середньому на 25%.

Відповідне рішення Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг прийняла 26 лютого 2015 року.

Таким чином, з 1 вересня відбудеться четвертий етап підвищення тарифів на електроенергію для населення.

З 1 вересня діятимуть такі тарифи:

Реклама:

Тариф 1 блоку (для населення, яке споживає до 100 кВт·год (150 для сільської місцевості) (у тому числі, яке проживає в будинках обладнаних, обладнаних кухонними електроплитами)

71,4

Тариф 2 блоку (для населення, яке споживає понад 100 кВт·год до 600 кВт·год електроенергії на місяць)

129

Тариф 3 блоку (для населення, яке споживає понад 600 кВт·год електроенергії на місяць)

163,8

Тариф для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії

71,4

Отже, на четвертому етапі вартість електричної енергії для населення збільшується, порівняно з чинними тарифами на електроенергію для побутових споживачів, в середньому за умови споживання на місяць: 50 кВт∙год - на 7,2 грн; 100 кВт∙год - на 14,4 грн; 150 кВт∙год - на 29,4 грн.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам +" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!