НБУ пояснює падіння гривні загостренням ситуації в Криму і АТО

Середа, 31 серпня 2016, 16:47

Підвищення волатильності курсу гривні на міжбанку в останні тижні пов’язано з сезонним посиленням попиту на іноземну валюту, корекцією цін на зернові та загостренням ситуації навколо Криму та на Сході країни.

Про це йдеться у коментарі Національного банку, переданому "Економічній правді".

Як наголошується, у середу, після тривалого періоду купівлі іноземної валюти, Національний банк провів аукціон з її продажу, під час якого задовольнив заявки на 30 млн доларів.

"Повернення Нацбанку до продажу валюти пов’язано з підвищенням волатильності курсу гривні на міжбанку в останні тижні, насамперед, через сезонне посилення попиту на іноземну валюту, корекцію цін на зернові, які є одним з ключових товарів українського експорту, та загострення ситуації навколо Криму та на Сході країни", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Це збіглося у часі із таким тимчасовим явищем як збільшення купівлі валюти українськими компаніями для сплати за зобов’язаннями в іноземній валюті наприкінці місяця. В умовах достатньо низької глибини ринку, для уникнення надмірних коливань курсу Національний банк прийняв рішення щодо продажу валюти на ринку", - заявили у НБУ.

"З урахуванням зростання цін на сталь і залізну руду в останні тижні, прогнозованим збільшенням надходжень експортної виручки від нового урожаю восени та очікувань щодо відновлення програми з МВФ, Нацбанк в найближчі місяці не прогнозує надмірної волатильності обмінного курсу, що була б несумісною з досягненням інфляційних цілей у цьому та наступному роках", - повідомляє прес-служба.

У коментарі зазначається, що Національний банк продовжує уважно стежити за ситуацією на валютному ринку, оскільки курс гривні має суттєвий влив на рівень інфляції.

"Завдяки нарощуванню міжнародних резервів протягом останніх п’яти місяців до рівня понад 14 млрд доларів, Національний банк має всі можливості не допустити надмірних коливань обмінного курсу, викликаних не фундаментальними, а тимчасовими факторами", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 31 серпня котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку на відкритті торгів встановилися на рівні 25,96-26,06 гривні за долар.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: