МВФ знову відклав питання виділення Україні чергового траншу

Вівторок, 30 серпня 2016, 10:50

Українське питання відсутнє в плані роботи Ради директорів ключового кредитора країни Міжнародного валютного фонду, розписаному до 7 вересня включно.

Про це йдеться в матеріалах фонду, передає УНІАН.

Згідно з опублікованою інформацією, на порядку денному - обговорення програм співробітництва з Сербією, Білоруссю, Брунеєм, Суданом, Боснією і Герцеговиною та державою Кірібаті.

Рада директорів МВФ на початку серпня перервала роботу у зв'язку з традиційними для цього часу року канікулами. З 20-х чисел серпня Рада відновила роботу, проте українське питання так і не було внесено в розклад.

Реклама:

Нагадаємо, МВФ схвалив програму співпраці з Україною з використанням механізму розширеного фінансування в березні 2015 року терміном на 4 роки і обсягом фінансування 17,5 млрд дол. У минулому році Україна отримала за програмою два транші в обсягах 5 млрд дол. і 1,7 млрд дол.

Восени 2015 років Київ мав пройти другий перегляд програми і отримати третій транш у розмірі 1,7 млрд дол., проте ситуацію ускладнили проведені в жовтні вибори до місцевих рад, а потім серйозні політичні суперечки навколо податкової реформи і формування бюджету на 2016 рік, і співпрацю з МВФ було фактично заморожено. На початок 2016 року політичне протистояння гілок влади в Україні посилилося.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала українську владу вирішити політичне протистояння і здійснити ряд термінових заходів для подолання корупції, проте переговори з Фондом були відновлені лише в кінці квітня з приходом до влади нового уряду на чолі з екс-спікером парламенту Володимиром Гройсманом.

Сторони повернулися до другого перегляду програми співпраці і, як запевняє українська влада, узгодили всі спірні моменти щодо Меморандуму, що включає оцінку реформ і завдання на майбутнє.

Очікувалося, що Меморандум буде підписано на початку липня, а в кінці липня пройде засідання Ради директорів МВФ, за рішенням якого Україна могла б отримати третій кредитний транш. Його обсяг був також предметом обговорення - від 1 до 1,7 млрд дол. Проте Меморандум так і не був підписаний, а засідання Ради директорів не відбулося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: