Позови Коломойського до Росії в Гаазькому арбітражі дійшли до етапу слухань

П'ятниця, 26 серпня 2016, 18:34

Позови бізнесмена Ігоря Коломойського, ПриватБанку, ТОВ "Аеропорт "Бельбек" (Севастополь, Крим), "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл" до Російської Федерації дійшли в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі до етапу слухань з питань юрисдикції.

Про це йдеться в прес-релізах, розміщених на сайті Гаазького арбітражу, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до прес-релізів, у всіх чотирьох позовах судді дозволили Україні надати матеріали в якості сторони, що не бере участі у суперечці, однак відмовили в подальшому проханні про присутність і усний виступ на слуханні.

Слухання з питань юрисдикції були проведені в Женеві двома різними складами арбітражу: за позовами "Укрнафти" і "ТОВ "Стабіл" - 11 липня, за позовами "Бельбеку", Коломойського і Приватбанку - 12-14 липня 2016 року.

Реклама:

Тим часом Росія як і раніше відмовляється надавати якісь коментарі або іншим способом брати участь у розглядах.

В результаті слухань двох перших позовів арбітри запросили сторони надати додаткові матеріали і докази щодо деяких питань, що зацікавили суд, в термін до 26 серпня, двох інших позовів - до 14 жовтня 2016 року.

Як повідомлялося, всі чотири поданих у першій половині 2015 року позови посилаються на регламент UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law, Комісія ООН з права міжнародної торгівлі) та угоду між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій.

Коломойський заявляв про наявність у нього до 2020 року контракту на управління пасажирським терміналом аеропорту "Бельбек" в Севастополі, націоналізованим Росією після анексії Криму. Тепер він вимагає від РФ компенсації втрат у вигляді можливого доходу від терміналу. Йдеться про суму в 15 млн доларів.

ПриватБанк вказує, що через порушення Росією зобов'язань за угодою про взаємний захист інвестицій він втратив свій банківський бізнес в Криму.

"Укрнафта", "Стабіл" і ще 10 інших позивачів звинувачують РФ в експропріації їх інвестицій в автозаправні комплекси в Криму.

Крім цього, в Гаазькому арбітражі розпочато розгляд ще однієї ініційованої в червні 2015 року подібної справи, в якій ТОВ "Еверест", глава правління ПриватБанку Олександр Дубілет і ще 17 інших компаній також заявили про порушення Росією зобов'язань, що перешкоджало позивачам в їх інвестиціях в розташовані в Криму об'єкти нерухомості і, в кінцевому рахунку, призвело до експропріації цих інвестицій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: