"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Північний потік-2" погана угода для Європи - Байден

Четвер, 25 серпня 2016, 16:45

Віце-президент США Джо Байден в ході свого візиту до Стокгольма розкритикував угоду ряду європейських країн по створенню газопроводу "Північний потік-2".

Про це з посиланням на Reuters, передає УНІАН.

"Жодна з країн не повинна використовувати енергію в якості зброї. "Північний потік-2" - це погана угода для Європи", - сказав він на прес-конференції.

За словами Байдена, Європі необхідно диверсифікувати енергетичний ринок. Крім того, на його думку, проект "може дестабілізувати Україну".

Реклама:

Раніше проти будівництва газопроводу, який збільшить можливості з експорту газу в Європу в обхід України, виступив держсекретар США Джон Керрі. У травні 2016 держсекретар висловив "абсолютну впевненість" в тому, що проект "Північний потік-2" матиме негативний вплив на Україну, Словаччину та Східну Європу, передає РБК.

На початку серпня 2016 року спеціальний посланник Держдепу США з питань світової енергетики Амос Хохштайн заявив, що введення в дію другої черги "Північного потоку-2" позбавить Україну 2 млрд доларів доходу від справляння плати за транзит російського газу в Європу, що може "привести українську економіку до колапсу".

У 2 млрд доларів на рік оцінював втрати України від запуску "Північного потоку-2" і Арсеній Яценюк, який займав тоді пост глави уряду.

"Цей проект повинен бути заблокований, адже він не відповідає інтересам ні Європейського Союзу, ні України", - заявляв український прем'єр в грудні 2015 року.

Про небезпеку "Північного потоку" заявляв і президент Польщі Анджей Дуда, за словами якого газопровід не тільки б'є по енергетичній безпеці Польщі та України, а й становить загрозу для європейської єдності.

У липні 2016 року антимонопольний регулятор Польщі UOKiK відмовив в узгодженні будівництва "Північного потоку-2", пояснивши своє рішення тим, що планована угода може привести до "суттєвого обмеження конкуренції". Пізніше "Газпром" і п'ять його європейських партнерів (Shell, OMV, ENGIE, Uniper і Wintershall) відкликали заявку на створення спільного підприємства по "Північному потоку-2".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: