Гройсмана просять провести аудит підприємств "Укроборонпрому"

Четвер, 18 серпня 2016, 17:25

Антикорупційна громадська організація "Transparency International Україна" звернулася до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозицією прийняти рішення про аудит підприємств "Укроборонпром" однією з незалежних аудиторських компаній.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, "Transparency International Україна" вважає, що аудиту з боку Державної аудиторської служби України або іншої аудиторської компанії недостатньо для отримання об'єктивних даних про фінансовий стан концерну.

"На сьогодні перед МЕРТ стоїть важливе завдання з розробки проектів Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу країни та Державної цільової програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року. Фінансування проектів здійснюється за рахунок держбюджету. Для розрахунків обсягів фінансування проектів та програм використовуються дані аудитів "Укроборонпрому" попередніх років, які ймовірно були проведені Держаудитслужбою або іншими недостатньо незалежними від впливу аудиторськими компаніями", - йдеться у повідомленні.

"Transparency International Україна" не виключає, що аудит з боку таких установ може бути недостатньо об'єктивним, що в кінцевому підсумку призведе до неефективного використання державних коштів.

Реклама:

У "Transparency International Україна" нагадали, що в 2016 році на заходи з розвитку оборонно-промислового комплексу заплановано 785,18 млн грн.

Рішення про обсяги фінансування на наступні роки організація пропонує приймати на підставі даних, отриманих під час незалежного аудиту, який може бути проведений, наприклад, компаніями "великої четвірки" – PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young, KPMG – за сприяння міжнародних донорів.

Тому, на думку "Transparency International Україна", прем'єр-міністр України має ініціювати незалежний аудит концерну, а Кабінет Міністрів - клопотати перед міжнародними організаціями та іноземними партнерами щодо виділення необхідних для цього коштів.

Крім того, організація звертає увагу, що в концерні "Укроборонпром" від моменту його створення в грудні 2010 року не сформовано наглядової ради, однією з функцій якої є забезпечення регулярного проведення незалежного аудиту підприємств концерну. Тому необхідно ініціювати створення такої ради.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: