Забруднення повітря коштуватиме світу 2,6 трильйона доларів на рік

Вівторок, 16 серпня 2016, 09:33

Понад 200 млн людей помруть передчасно в найближчі 45 років через забруднення повітря.

Про це йдеться у прогнозі Організації економічного співробітництва і розвитку, передає "Інтерфакс-Україна".

За її оцінками, до 2060 року включно кількість таких смертей становитиме близько 6-9 млн на рік порівняно з 3 млн у 2010 році.

До кінця 2060 року світова економіка втрачатиме 3,75 млрд людино-днів на рік через вплив забруднення повітря на здоров'я працівників і продуктивність праці. Прямий ефект такого забруднення може перевищити 1% світового ВВП, або 2,6 трлн доларів на рік, прогнозують експерти ОЕСР.

Реклама:

Водночас збільшиться поширення хвороб, пов'язаних із забрудненням повітря, зокрема кількість нових випадків бронхіту у дітей від 6 до 12 років зросте вчетверо - до 36 млн на рік, у дорослих - майже втричі, до 10 млн на рік. Діти будуть дедалі частіше хворіти на астму.

Найгіршою ситуація є в країнах з високою щільністю населення та рівнем забруднення, зокрема Індії і Китаї, високі показники смертності та захворюваності також очікуються у Східній Європі, Кавказькому регіоні, у країнах Азії, зокрема й Південній Кореї.

Забруднення повітря скорочує тривалість життя населення і погіршує її якість як для дорослих, так і для дітей. Крім того, воно знижує обсяги та якість виробництва продуктів харчування, зазначає ОЕСР.

За оцінками організації, вже зараз світ має технології, що надають можливість суттєво очистити повітря. Однак влада воліє враховувати лише витратність таких технологій в короткостроковій перспективі, а не їх довгострокові переваги - як економічні, так і соціальні.

При цьому ОЕСР підрахувала, що люди готові платити близько 30 доларів щороку за зниження ризику передчасної смерті від забруднення повітря на одну стотисячну.

З урахуванням такої готовності економічний ефект від ранньої смертності до 2060 року становитиме від 18 трлн доларів до 25 трлн доларів на рік, що можна порівняти з ВВП США - світового лідера за цим показником.

Експерти ОЕСР, зокрема директор з питань екології Саймона Аптона, визнають, що йдеться про "реальні гроші" або ринкові трансакціїї, але стверджують, що від цього наслідки не стають менш значимими.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!