Світова економіка не справляється з ростом пропозиції нафти

П'ятниця, 12 серпня 2016, 09:23

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) погіршило свій прогноз по зростанню попиту на нафту в 2017 році.

Про це повідомляє "Прайм".

За оновленими даними, зростання попиту на "чорне золото" складе 1,2 млн барелів на добу проти 1,4 млн барелів на добу в поточному році. Згідно з попереднім прогнозом, зростання попиту в наступному році повинне було скласти 1,3 млн барелів на добу.

Скорочення темпів зростання попиту вони пояснюють уповільненням економічного зростання на тлі зростання пропозиції "чорного золота".

Реклама:

Видобуток нафти в країнах поза ОПЕК в 2017 році зросте на 0,3 млн барелів на день, прогнозують в МЕА. Видобуток ОПЕК досяг рекордного за останні 8 років рівня - 33,39 млн барелів на день і може навіть збільшуватися.

Разом з тим, зниження прогнозу зростання попиту від МЕА не можна назвати критичним: 100 тисяч барелів на добу - це зовсім небагато, впевнені експерти.

Основний вплив на попит надають темпи світового економічного зростання, які, за різними прогнозами, в 2017 році очікуються приблизно на рівні 3%. Як наслідок, зростатиме споживання нафти і відновлення цін на неї.

Тим більше, більшості нафтовидобувних країн дорога нафта необхідна для поповнення бюджету. Тому певні домовленості з цього приводу будуть досягнуті. Таким чином, профіцит пропозиції, про який зараз багато говорять, буде скорочуватися і, можливо, до кінця майбутнього року піде з ринку.

Темпи зростання попиту, за прогнозами аналітиків, однозначно будуть вище 1 млн барелів на добу, що при відсутності інших факторів продовжить штовхати нафтові котирування вгору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!