"ПриватБанк" визнав, що порушив умови по кредитах від НБУ - ЗМІ

Вівторок, 5 липня 2016, 18:55

"ПриватБанк" в минулому році порушив умови по кредитах рефінансування, отриманих від Національного банку України (НБУ).

Про це фінустанова повідомила в своїй консолідованій звітності, пише "ЛігаБізнесІнформ".

Відповідно до неї, в лютому-березні 2016 НБУ підписав план реструктуризації боргу "ПриватБанку" по кредитах рефінансування. В рамках реструктуризації з березня банк гасив щомісяця по 650 млн грн.

За підсумками ж січня-червня платежі за відсотками і основною сумою борги становили 5,64 млрд грн. Всі розрахунки були проведені вчасно.

Реклама:

У той же час "ПриватБанк" повідомив, що в квітні поточного року уклав з НБУ додаткові угоди про відкладення до серпня 2017 платежів по рефінансуванню на 6,577 млрд грн з початковим терміном погашення в лютому і березні 2015 року.

Окремо банк відзначив, що за станом на кінець грудня НБУ в односторонньому порядку не стягував прострочені платежі з кореспондентського рахунку і не застосовував заходи впливу.

Банк констатує, що "існує невизначеність в тому, чи не будуть застосовані такі заходи Нацбанком в майбутньому".

Програма реструктуризації боргів банку перед НБУ передбачає збільшення статутного капіталу, поступове зменшення частки інсайдерських кредитів, а також надання додаткового забезпечення під рефінансування.

При цьому Ігор Коломойський підтвердив особисту поруку за кредитами рефінансування та в частині докапіталізації "ПриватБанку".

"... Це називається "гарантійний лист". Далі, при реструктуризації заборгованості Нацбанку акціонер дає персональні гарантії. Ми це вимагаємо, щоб була персональна гарантія", - говорила про це поручительство голова НБУ Валерія Гонтарева.

У 2015 році борг банку перед НБУ зріс до 27,08 млрд грн з 18,36 млрд грн. На кінець 2015 року 11,46% акцій "ПриватБанку" були в заставі НБУ за кредитами рефінансування (на кінець 2014 року - 13,46%), свідчить звітність.

Раніше глава правління "ПриватБанку" Олександр Дубілет стверджував, що ця фінустанова не вимагає докапіталізації, зате є потреба "в проведенні узгодженої з Національним банком політики, пов'язаної із забезпеченням ряду кредитів".

Збори акціонерів "ПриватБанку" розглянуть питання про конвертацію залученого в червня 2015 року субборгу на 80 млн дол до статутного капіталу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: