Україна закликає Росію скасувати транзитні обмеження в рамках СОТ

Четвер, 28 липня 2016, 11:21

Україна закликала Російську Федерацію негайно скасувати необгрунтовані транзитні обмеження і відновити вільний режим транзиту для всіх членів Світової організації торгівлі.

Про це делегація України заявила на засіданні Генеральної ради СОТ у Женеві 27 липня, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку й торгівлі.

Делегація України на чолі з заступником міністра економічного розвитку і торгівлі – торговим представником України Наталією Микольською повідомила Генраді про торговельні обмеження з боку РФ.

Зокрема, йшлося про чергові кроки з обмеження транзиту українських товарів через територію РФ до країн Середньої Азії, передусім до Казахстану й Киргизстану.

Реклама:

Україна вважає, що запровадження Росіє обмежень щодо транзиту товарів походженням з України економічно й юридично необґрунтоване та призвело до затримок транзиту товарів з України через територію РФ не лише до Казахстану й Киргизії, але й до інших країн Азії.

Українська делегація наголосила, що йдеться про перешкоджання Росією торгівлі у цілому регіоні, і це потребує з боку країн регіону колективної реакції.

"На жаль, загальна кількість і суворість обмежувальних заходів на наших східних кордонах помітно сприяє скороченню обсягів торгівлі, а також може потенційно призвести до зниження рівня привабливості торгівлі у майбутньому", – сказала Микольська. 

Україна закликала країни-члени СОТ звернути увагу на негативний вплив регіональних торговельних бар’єрів на всю світову торгівлю.

Також Україна знову закликала РФ негайно скасувати необгрунтовані транзитні обмеження і відновити недискримінаційний, вільний режим транзиту для всіх членів СОТ.

"Ми сподіваємось, що усі розуміють, що це не політична риторика. І ми тут аби забезпечити дотримання правил усіма членами СОТ. Ще раз наполягаємо на необхідності дотримання встановлених правил!" – наголосила Микольська.

Позиція, висловлена Україною, була підтримана делегаціями низки країн-членів СОТ, передусім ЄС, США, Канади, Японії, Австралії, Норвегії, Грузії, Кореї, які відзначили необхідність негайного усунення обмежень у торгівлі Російською Федерацією та забезпечення дотримання правил СОТ.

Делегація РФ під час засідання "традиційно не надала аргументованих пояснень на питання, поставлені Україною у виступі глави делегації", інформує відомство.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: