"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні затримали рейдера, причетного до крадіжки мільярда з Молдови

Вівторок, 26 липня 2016, 12:17

Служби безпеки України та українська Генпрокуратура затримала бізнесмена В'ячеслава Платона, якого влада Молдови розшукує за причетність до крадіжки мільярда доларів з банківської системи країни.

Про це з посиланням на джерела в правоохоронних органах Молдови повідомляє NewsMaker.

"Громадянин Молдови, затриманий вчора в Києві співробітниками СБУ та Генпрокуратури України – це бізнесмен В'ячеслав Платон, якого розшукує молдовська влада", – йдеться у повідомленні.

Видання відзначає, що правоохоронні органи України повідомили напередодні про затримання особи, яка має громадянство Молдови та Росії.

Реклама:

"Генпрокуратура України повідомила… що підозрюваний затриманий у порядку, передбаченому кримінально-процесуальним кодексом, з метою арешту та подальшої екстрадиції до Молдови для притягнення до кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 5 ст. 190 (відмивання грошей) і ч. 3 ст. 243 (шахрайство у банківській сфері) Кримінального кодексу Молдови. Генпрокуратура наголосила, що затриманого перевіряють правоохоронні органи, щоб з'ясувати, чи причетний він до скоєння злочинів на території України", – відзначає видання.

Варто додати, голова Антикорупційної прокуратури Молдови Віорел Морарь раніше повідомив, що бізнесмен В'ячеслав Платон оголошений в міжнародний розшук. Платона звинувачують у справі про незабезпечені кредити, отриманих в Banca de Economii юрособами, що контролювалися особами, близькими до Платона.

 

"Кредити брали з 2011 року, а погасили в листопаді 2014 року. В яких саме банках брали кредити, прокурор не уточнив. Морарь сказав, що мова йде про більш ніж 800 млн леїв. Гроші з Молдови, за його словами, виводили в інші країни, зокрема в Латвію і Велику Британію", – продовжує видання.

Як відомо, у Молдові напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року з трьох банків країни зникла сума загалом на півтора мільярда доларів.

У причетності до масштабних махінацій підозрюють екс-премʼєра Молдови Влада Філата

Філата звинувачують у тому, що він фактично передав молдовському бізнесмену Ілану Шору контроль над трьома банками країни і отримав за це хабарі у розмірі 250 млн доларів.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: