ОПЗ коштує максимум 300 мільйонів доларів - гендиректор Concorde Capital

Вівторок, 19 липня 2016, 16:49

Гендиректор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа вважає, що справедлива ціна ОПЗ становить не більше 300 мільйонів доларів.

Про це він заявив в інтерв'ю "Економічній правді" напередодні приватизації, яке вийде незабаром.

"Продаж Одеського припортового заводу повинен був стати тригером. Уряд вийшов і чесно сказав, що ОПЗ буде першим нашем продажем, на прикладі якої ми покажемо всім інвесторам, що вони можуть не боятися заходити в Україну", - нагадує він.

Мазепа припустив, що Фонд держмайна не отримає жоден підтверджений грошима інтерес.

Реклама:

"Питання ціни: це не 523, це 723 млн з урахуванням боргу. Уряд може думати і ставитися до цього боргу як завгодно, але він існує. Наскільки я розумію, там був чесно поставлений газ, і не було платежу. Тому будь-який інвестор, який буде приходити, буде виходити з цього припущення 715-720 млн дол", - підкреслив інвестбанкір.

Мазепа каже, що не розуміє, як уряд або Фонд прийшли до стартової ціни 720 млн доларів.

"Я знаю, там був якийсь оцінювач no name. Він зробив свою якусь незрозумілу оцінку, зробив DСF-модель (Discounted Cash Flow, ЕП). Я не знаю, які припущення він туди вніс, але для мене очевидно, що стартова... справедлива ціна на цей актив була б, напевно, 100-200 млн дол, максимум 300 млн дол", - додає він.

Мазепа нагадав, що швейцарсько-англійський банк UBS як консультант ФДМ, рекомендував виходити зі стартовою ціною в 300 млн.

"Є якийсь оцінювач, який виявляється більш важливий, ніж західний банк. Це замість того, щоб взагалі поставити "нульову" стартову ціну і ринок сам вирішив, яка буде ціна", - підкреслив директор Concorde Capital.

За його словами, навіть якщо вважати вартість заводу, виходячи з показника "вкраденої" EBITDA (у 2015 році цей показник становив 50 млн дол), результат не перевищить 400 млн доларів (при застосуванні мультиплікаторів 7-8).

"Краще б продали 5 років тому Коломойському, отримали б близько 600 млн дол і вбили б всю цю корупцію на корню", - додав Мазепа.

Раніше, глава ФДМ заявив, що для успішного проведення повторного конкурсу необхідно змінити деякі умови приватизації.

"Для того, щоб ми почали повторний або другий раунд, нам потрібно переглянути деякі умови. Ціна - це одна з цих умов", - сказав він.

Як відомо, Фонд держмайна України розраховує оголосити повторний конкурс з продажу ВАТ "Одеський припортовий завод" наприкінці літа - початку осені.

Нагадаємо, конкурс з продажу ОПЗ провалився: жодна компанія не подала заявку для участі в ньому.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: