"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МОЗ пропонує контракти, умови яких неможливо виконати

Вівторок, 19 липня 2016, 15:32

Громадські організації вимагають від Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана втрутитися в процес передачі закупівель ліків міжнародним організаціям на 2016 рік та зупинити штучне блокування Міністерством охорони здоров’я нового закупівельного циклу.

Про це йдеться у відкритому листі до прем’єра, оприлюдненому Антикорупційною групою Реанімаційного пакету реформ, БФ "Пацієнти України" та ГО "Центр протидії корупції".

За словами активістів, чиновники МОЗ гучно та публічно розпочали закупівельний цикл 2016-го року, надіславши міжнародним організаціям відповідні контракти. Утім на практиці документи виявилися низької якості, а окремі пункти в них такими, що суперечать українському законодавству та здоровому глузду.

Фактично чиновники МОЗ пропонують міжнародним організаціям підписати угоди, які неможливо виконати.

Реклама:

Зокрема, в контрактах йде мова про необхідність поставити 100% препаратів не пізніше 90 днів з моменту підписання контракту.

Це є дискримінаційною нормою для учасників торгів та автоматично призведе до підвищення закупівельної вартості ліків.

Окрім того, за українським законодавством усі постачальники мають вдвічі більший термін поставок, а саме - 180 днів з моменту оплати.

Активісти проаналізували розіслані міжнародним організаціям контракти і встановили низку грубих помилок та нерелевантних положень, скопійованих з торішніх контрактів.

Так, контактною особою в контрактах вказаний колишній заступник Міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, який звільнився з посади ще у червні. А курс валюти для британської агенції пропонують рахувати за "внутрішнім обмінним курсом валют ООН".

Все це вказує на те, що керівництво Міністерства охорони здоров'я навіть не дивилося, що і кому розсилало.

Слід відзначити, що міжнародні організації ще у травні поточного року першими надіслали МОЗ рамкові контракти-пропозиції, якими планувалося почати новий закупівельний рік. Утім в Міністерстві їх проігнорували і лише через кілька місяців надіслали свої неякісні варіанти угод. У відповідь на це міжнародні організації повідомили МОЗ про неможливість підписання договорів, що суперечать українському законодавству.

Також активісти вимагають провести внутрішнє розслідування у зв'язку із службовою недбалістю співробітників МОЗ, причетних до підготовки неякісних контрактів та притягти їх до дисциплінарної відповідальності.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: