"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гройсман стурбований подорожчанням електроенергії для промисловості

П'ятниця, 1 липня 2016, 11:58

Подорожчання електроенергії, що наразі триває, загрожує конкурентоспроможності української економіки.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відучора 1,47 (грн за 1 кВт-год). Ми що - створюємо конкурентну економіку або встановлюємо непомірні ціни, які можуть мати важкі наслідки для економіки?" - сказав він.

Прем'єр доручив розібратися, "що це за зростання і скільки це може тривати".

Реклама:

Гройсман зазначив, що ціну визначає незалежний регулятор - Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), проте уряд не може стояти осторонь у ситуації, що склалася, і займе публічну позицію з цього питання.

"Я вважаю, що схема "Роттердам плюс" є неприйнятною", - сказав, зокрема, глава уряду.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам плюс" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!