"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Данилюк проти китайського кредиту на котли

Четвер, 9 червня 2016, 13:40

Міністр фінансів Олександр Данилюк виступає проти пропозиції НАК "Нафтогаз України" залучити кредит Державного банку розвитку Китаю на суму близько 2 мільярдів доларів для модернізації систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів.

Про це повідомив за підсумками засідання Нацради реформ, при президенті, що пройшов на цьому тижні, його член і один із засновників громадянської платформи "Нова країна" Валерій Пекар, передає "Інтерфакс-Україна".

"Міністр офіційно заявив, що не підтримує проект" Нафтогазу ": ідея хороша, але на таких умовах брати гроші, щоб наповнити країну мільйонами китайських котлів, недоцільно. Краще створити Національний фонд і використовувати його як основний інструмент", - повідомив Пекар.

За його словами, згідно з презентацією глави правління НАК Андрія Коболєва, який представляв проект, кредит дозволить модернізувати системи опалення 6 млн малозабезпечених громадян і при вартості 2,4 млрд дол позитивний ефект для держбюджету складе 5,8 млрд дол за рахунок економії 35 млрд куб. м газу з внутрішньою нормою рентабельності IRR 14%.

Реклама:

Глава "Нафтогазу" додав, що на закупівлю китайського обладнання доведеться близько 60% вартості проекту, тоді як решта 40% або близько 1 млрд доларів - це ринок монтажу та сервісу для українських компаній.

"Коболєв наполягав, що це є хорошим рішенням, так як на ринку таку суму швидко не зібрати, і українські виробники котлів не зможуть швидко виробити такі обсяги. Данилюк висловив упевненість, що на ринку можна знайти більш цікаві умови, в тому числі з постачання котлів", - описав подальшу дискусію на Нацраді реформ Пекар.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" ще в грудні 2012 року підписав кредитну угоду з ДБР КНР на суму 3,656 млрд доларів під держгарантії для реалізації проектів заміщення газу вугіллям. Термін дії кредитної лінії - 19 років, включаючи 5-річний пільговий період з виплати тіла кредиту.

Реалізація спочатку узгоджених з китайською стороною проектів стала неможлива через війну на сході країни. У зв'язку з цим українська сторона запропонувала банку змінити початковий перелік проектів і отримала на це від китайської сторони принципову згоду.

"Нафтогаз" 20 квітня 2016 року повідомив, що пропонує за рахунок кредитної лінії профінансувати модернізацію систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів на 1,7 млрд доларів, будівництво ТЕС в Києві та Львівській області для скорочення імпорту газу на 1,3 млрд доларів і закупівлю обладнання для збільшення видобутку газу ПАТ "Укргазвидобування" на 0,4 млрд доларів.

Відповідні чотири інвестиційні пропозиції компанія подала в Мінекономрозвитку для оцінки їх економічної ефективності та внесення до Державного реєстру.

Інвестиційна пропозиція ще по одному інвестпроекту за ці кошти - по встановленню індивідуальних теплових пунктів в багатоквартирних будинках - на той момент розроблялося Мінрегіоном.

До останнього часу найбільш спірним в експертному співтоваристві був проект з будівництва ТЕС.

ДБР КНР очікує від Мінекономрозвитку офіційний лист з переліком проектів, які українська сторона має намір профінансувати за рахунок кредитної лінії.

За умовами угоди термін подачі заявок "Нафтогазом" китайському банку завершується 24 червня 2016 року, а вибірка коштів хоча б по одному проекту має розпочатися не пізніше 25 грудня поточного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!