"Центренерго" приховало дані про нову ціну вугілля з Росії та окупованої території

Понеділок, 6 червня 2016, 13:39

ПАТ "Центренерго" припинило оприлюднення інформації щодо своїх постачальників вугілля з Росії та зони АТО.

Відповідні дані вже пять місяців не публікуються у "Віснику державних закупівель", пишуть "Наші гроші".

"Центренерго" згідно з законом про державні закупівлі у 2014 році було звільнене від необхідності проводити тендери на придбання вугілля, яке слугує сировиною для вироблення електроенергії. Хоча за часів Віктора Януковича укладання вугільних контрактів відбувалось на підставі тендерних процедур.

Натомість на підставі закону "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності" "Центренерго" мало публікувати зведені дані про свої угоди раз на квартал з оприлюдненням даних про постачальника, обсяг та ціну партії вугілля.

Реклама:

Державна компанія виконувала цю вимогу до початку 2016 року, подаючи у "Вісник держзакупівель" свої квартальні звіти через два тижні по завершенню звітного періоду.

Однак вже у квітні опублікування припинилось. Відтак наразі невідомо з ким і по якій ціні "Центренерго" укладало цього року контракти на постачання вугілля. 

 
 

З вересня 2015 року керівником "Центренерго" є Олег Коземко, призначений на період проведення конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора.

Однак цей конкурс у квітні заблокований судом через позов власника мізерної кількості акцій компанії, який вважає, що конкурсне призначення керівника може зашкодити інтересам акціонера.

За словами народного депутата Сергія Лещенка, операцію по зриву конкурсу "провернув Ігор Кононенко", народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" та бізнес-партнер президента Порошенка.

У квітні НКРЕКП ввело в дію новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію.

Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам плюс вартість доставки до України".

Це при тому, що міністр енергетики Ігор Насалик повідомив про остаточну відмову України від закупівлі південно-африканського вугілля за світовими цінами на користь постачальників з Росії та окупованого терористами Донбасу.

Відтак це вугілля ввозиться до України за коротким маршрутом і введення до формули транспортного плеча до Нідерландів є штучним елементом для підвищення ціни вугілля, а відтак і електроенергії, яка виробляється з подорожчавшого вугілля.

Так само нова формула стосується найбільшого виробника теплової електроенергії України - компанії ДТЕК Ріната Ахметова, яка так само ввозить антрацит з ОРДЛО на свої ТЕС в Україні.

За підрахунками колишнього члена ГКРЕКП Андрія Геруса, додавання у формулу неіснуючого транспортування з Роттердаму додає 15 дол до ціни тонни вугілля.

Відтак середня закупівельна вартість палива для "Центренерго" має зрости з 1200 до 1500 гривень за тонну, що "особливо прибутково стає, якщо  брати вугілля з копанок ДНР-ЛНР, де його ціна 500-600 грн".

На думку експерта, загалом українці за один рік зайво заплатять 9,5 млрд грн. за "роттердамську" складову у ціні електроенергії .

Нагадаємо, після введення в дію "роттердамської" формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU. На чиї гроші проводилась скупка – наразі невідомо.

У четвертому кварталі 2015 року серед постачальників вугілля для "Центренерго" (перелік) була кіпрська фірма "Miquelon holdings limited" колишнього сенатора Російської Федерації.

Власники ще одного постачальника вугілля – фірми "Інтегралл" – Олег Куріцин і Лідія Шалигіна з окупованого Антрациту фігурували в одному скандалі з призначеними президентом Порошенком заступниками голови СБУ Віталієм Маліковим і Олегом Фроловим.

Як з’ясували телевізійники "Наших грошей", вони всі виявились власниками загарбаної землі у Чернечому лісі під Києвом. А співмешканець Шалигіної мав вуглеторгову "Темп-ЛТД-А" з Олексієм Близнюком, сином екс-губернатора Донецької області.

У третьому кварталі 2015 року серед постачальників вугілля для "Центренерго" (перелік) була фірма "Інфоейд", пов’язана з оточенням нардепа від "Оппоблоку" Наталі Королевської.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: