Рідна фірма Онищенка повинна сплатити "Укргазвидобуванню" майже 5 мільйонів - суд

Субота, 4 червня 2016, 16:40

Суд стягнув з ТОВ "Надра Геоцентр" на користь ПАТ "Укргазвидобування" 4,86 млн грн штрафних санкцій за несвоєчасну оплату наданих послуг у 2013-2015 роках.

Про це свідчать рішення Госпсуду Київської області від березня-травня цього року, пишуть "Наші гроші".

Так, суд зобов’язав фірму виплатити "Укргазвидобуванню" 2,41 млн грн пені, інфляційних втрат і 3% річних за прострочення оплати послуг, наданих у 2015 році.

Торік держкомпанія надала "Надра Геоцентр" послуги з транспортування газу і газового конденсату; подачі метанолу при підготовці газу, видобутого із свердловин; проведенню глибинних досліджень та інтенсифікації свердловин.

Реклама:

Загалом на суму 76,54 млн грн.

ТОВ "Надра Геоцентр" також має сплатити "Укргазвидобуванню" 877 тис грн штрафів за несвоєчасну оплату по договору на виконання робіт колтюбінговою установкою на свердловині № 77 Котелевського родовища. "Укргазвидобування" у 2013-2014 рр провело роботи на суму 1,69 млн грн, які фірма оплатила неповністю.

 У ході розгляду справи борг у 267 тис грн було погашено, втім суд все одно оштрафував "Надра Геоцентр" за несвоєчасну оплату.

Крім того, суд стягнув з "Надра Геоцентр" 930 тис грн штрафних санкцій за невчасну оплату послуг з транспортування вуглеводнів з липня 2014 по лютий 2015 рр, а також 201 тис грн штрафів за невчасну оплату по договору 2014 року, за яким "Укргазвидобування" розробило для фірми проектно-кошторисну документацію на суму 300 тис грн по проекту "Облаштування Західно-Солохівського ГКР".

Цю суму фірма сплатила лише після порушення провадження по справі.

Також "Надра Геоцентр" несвоєчасно оплатило послуги по зберіганню газового конденсату в комунікаціях ГПУ "Полтавагазвидобування" у серпні 2014 – грудні 2015. Фірма вчасно оплатила 678 тис грн, а решту 778 тис грн – лише у лютому цього року. Відтак суд стягнув з фірми штрафні санкції за порушення строків оплати у розмірі 443 тис грн.

У 2010-2012 роках засновником ТОВ "Надра Геоцентр" був народний депутат від групи "Воля народу" Олександр Онищенко. У 2013 році до нього приєдналася кіпрська компанія "Ведестіма Трейдінг Лтд". Зараз засновником "Надра Геоцентр" є кіпрська компанія Fastilo Trading Ltd, кінцевим бенефіціарним власником якої значаться Ана Корелідоу і Ніколета Гарофіна Ангонас. З січня цього року керівником фірми є Володимир Фесун.

У грудні минулого року Національне антикорупційне бюро розпочало розслідування нанесення збитків державі на суму понад 500 млн грн при видобутку газу компаніями, підконтрольними Онищенку.

Так, ряд фірм, в т.ч. і "Надра Геоцентр", уклали з "Укргазвидобуванням" договори про спільну інвестиційну та виробничу діяльність щодо видобутку природного газу.

Протягом 2014-2015 років ці фірми реалізовували видобутий за договорами про спільну діяльність газ за істотно нижчими від середньої ринкової та встановленої НЕКРЕКП вартості цінами (від 2200 до 7000 за тис. кубометрів протягом 2015 року) на користь низки підприємств з ознаками фіктивності, які надалі перепродали його ТОВ "Газтранспроект".

"Надра Геоцентр" у 2013 році заснував Юрій Смаглій з м. Корюківка Чернігівської обл.; з 2015 року засновником і директором компанії значиться Андрій Рассихін з Горлівки (Донецька обл.).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!