Обленерго можуть перевести на нову методику розрахунку тарифів

Четвер, 30 червня 2016, 17:46

Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг планує з жовтня 2016 року перевести на стимулюючу тарифоутворення до восьми обленерго.

Про це повідомив глава НКРЕКУ Дмитро Вовк, передає "УНІАН".

"За нашими очікуваннями, це буде до 8 компаній - це ті компанії, які вже зробили оцінку і технічно готові", - сказав Вовк.

За його словами, в числі цих обленерго можуть бути Київобленерго, Вінницяобленерго, Львівобленерго, Прикарпаттяобленерго, Кіровоградобленерго і ДТЕК Дніпрообленерго.

Реклама:

Також НКРЕКУ планує з липня 2017 року перевести на стимулюючу тарифоутворення 5 теплокомуненерго (ТКЕ). Це стане пілотним проектом для подальшого переказу та інших ТКЕ.

"Уже розроблений детальний план переведення ТКЕ на стимулюючу тарифоутворення, згідно з яким з 1 липня 2017 року в нас повинно бути 5 пілотних підприємств, які перейдуть на такий механізм", - сказав Вовк.

Також глава НКРЕКУ наголосив на важливості такого переходу для подолання заборгованості ТКЕ перед НАК Нафтогаз України.

"Головним інструментом для подолання заборгованості теплокомуненерго перед Нафтогазом має стати запровадження стимулюючого тарифоутворення для теплокомуненерго. До того ж, такий підхід дозволить інвестувати в теплові мережі і знизити втрати теплової енергії", - сказав він. Він вважає, що механізм стимулюючого тарифоутворення дозволить знизити навантаження на кінцевого споживача.

Нагадаємо, 10 грудня 2015 року Кабінет міністрів підтримав законопроект НКРЕКУ, яким пропонується відмовитися від застарілої методики розрахунку тарифів на послуги природних монополій і перейти до європейського стимулюючого регулювання.

Зазначалося, що новий підхід буде враховувати обсяг вкладених інвестицій підприємств, можливості їх повернення і окупність витрат на виробництво послуг.

Даний законопроект прописує умови переходу на стимулююче тарифоутворення і передбачає врахування в тарифі вартості регульованою бази активів. Також, планується проведення моніторингу скорочення обсягів використання природного газу в теплоенергетиці.

За даними Нафтогазу на 29 червня 2016 року борги ТКЕ, ТЕЦ і прямих промислових споживачів за використаний природний газ перед холдингом складають близько 21 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: