Україна все ж імпортувала електроенергію з Росії - джерело

Середа, 29 червня 2016, 17:24

Аварійне перетікання електроенергії з Росії в Україну в рамках угоди про технічну допомогу через виникнення в енергосистемі країни дефіциту відбулось 23 червня.

Про це повідомляє джерело в Кабінеті міністрів.

За словами джерела, газомазутові блоки не були задіяні через відсутність мазуту. Замість цього, були задіяні київська і харківська ТЕЦ.

"Аварійне перетікання з Росії було, принаймні в четвер. Ціна перетікання 7,8 цента за кіловат", - повідомило джерело.

Реклама:

Нагадаємо, що ціна енергії з ТЕЦ близько 2 грн за кіловат. Для порівняння: ціна Енергоатому 45 копійок за кіловат.

Споживання електроенергії в енергосистемі України зросло через високу температуру і масове включення кондиціонерів.

Разом з тим на ряді блоків АЕС триває ремонтна компанія, робота Південно-Української АЕС обмежена через брак охолоджуючих потужностей.

За словами прес-служби "Енергоатому", станом на 29 червня, працює 10 з 15 енергоблоків. Енергоблок №3 Запорізької АЕС був підключений до енергомережі після планового ремонту 29 червня о 15.15.

На ремонті знаходиться 5 енергоблоків: три енергоблоки Запорізької АЕС, енергоблок Рівненської АЕС і енергоблок Південно-Української АЕС.

За словами джерела, 3 енергоблоки на ремонті через відмову електрообладнання та закупівлю за процедурами. Як зазначається, грошей на модернізацію цього обладнання не виділяють з 2012 року.

Як повідомлялося з посиланням на джерело, Україна в п'ятницю, 24 червня, отримувала з Російської Федерації 600 МВт електричної потужності в рамках угоди про технічну допомогу через виникнення в енергосистемі країни дефіциту.

Пізніше, Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що українська енергосистема в даний час має надлишок потужності 2,2 ГВт навіть без запусків газомазутних блоків, і ні про який дефіцит потужностей мова не йде.

При цьому, глава Міненерго РФ Олександр Новак підтвердив факт звернення України з приводу імпорту електроенергії.

Крім того, за даними глави НКРЕКУ Дмитра Вовка, з 1 червня припинилися поставки вугілля антрацитної групи з окупованих районів Донбасу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: