"Нафтогаз" продавав своїй "дочці" газ за завищеною ціною

Середа, 29 червня 2016, 12:46

НАК "Нафтогаз України" продавав технологічний газ своїй дочірній компанії ПАТ "Укртрансгаз" за ціною 8812,8 гривен за тоно-кілометр.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Як зазначається, у лютому "Укртрансгаз" оголосила тендер на постачання 1,8 мільярда кубометрів технологічного газу. На торги держкомпанії надійшла лише одна заявка від ТОВ "Нафтогазгруп "Деметра" на суму 13,14 млрд грн. 

Через відсутність конкурентів були призначені нові торги на квітень 2016 року, на які прийшло п’ять компаній, чотири з яких були відхилені через недоведену можливість постачання необхідного обсягу.

Реклама:

На тендері "Укртрансгазу" залишився лише один учасник – "Нафтогаз України".

Як зазначається, торги довелось відмінити через відсутність конкуренції, і згідно з законом "Укртрансгаз" мав перейти до третьої фази – оголошення переговорної процедури з "Нафтогазом" на поставку необхідної кількості технологічного газу після послідовної відміни двох відкритих торгів.

"Однак відкриті торги були відмінені ще у квітні. А переговорка не оголошена і зараз, через два місяці після останньої невдачі", - пишуть "Наші гроші".

На запит направлений до "Нафтогазу", у якому запитується, по якій ціні постачається технологічний газ "Укртрансгазу" згідно з угодою 1504000825-ВТВ, укладеною у квітні 2015 року, виданню відповіли, що у 2015 році тариф на технологічний газ становив 8812,80 грн/ткм.

Як зазначається, у травні 2016 року "Нафтогаз" вже знижував свій прайс для промисловості, а приватні компанії були готові продавати газ по 7 тисяч грн (про це свідчить лютнева пропозиція "Деметри" та квітнева пропозиція самого "Нафтогазу").

"Більше того, "Нафтогаз" нам відповів, що у травні газ для "Укртрансгазу" вже коштував 6638,40 грн/ткм і зараз готується нова угода по цій ціні до кінця року", - пише видання.

Крім того, видання пише, що згідно запиту до "Нафтогазу" про ціну з січня до травня виходить, що щонайменше чотири місяці компанія купувала технологічний газ по 8812,80 грн/ткм хоча на ринку був набагато дешевший газ. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!