Українці, яким надали субсидії, збільшують споживання газу - експерт

Середа, 29 червня 2016, 09:13

Українці, які отримують субсидії, не тільки не економлять природний газ, а й збільшують споживання дорогого енергоресурсу. 

Про це заявила керівник прес-служби у ТОВ "Житомиргаззбут" Олена Мічуріна, пише Житомирська хвиля.

"В області близько 40% субсидіантів нарощують витрати газу, аби в подальшому держава не зменшила розмір допомоги, - розповідає експерт. - При цьому більшість одержувачів субсидій зовсім перестали платити за газ і навіть не вносять обов'язковий платіж", - зазначила Мічуріна.

За її словами, мотивацію до економії газу знищив затверджений Міністерством соцполітики порядок розрахунку субсидій відповідно до соціальних норм, які виявилися в кілька разів більшими фактичного споживання газу домогосподарствами України.

Реклама:

"Методологічні помилки призвели до того, що одному домогосподарству, яке в середньому споживає 184 куб. м газу на місяць, органи соціального захисту нараховували субсидії, які в півтора-два рази перевищують потреби, - пояснює фахівець. - Так, в опалювальному сезоні 2015-2016 років на Житомирщині було нараховано компенсацій за використаний газ на суму 1,7 млрд гривень", - наголосила експерт.

Згідно з даними Мінфіну, на початок травня органи соціального захисту населення нарахували клієнтам газопостачальних компаній країни субсидій і пільг на 18,1 млрд гривень більше фактичної вартості спожитого ними газу.

Таким чином, оплата за газ по субсидіях і пільгах вже майже на 41% перевищила вартість спожитого газу по всій групі споживачів з категорії "населення". 

"Серед усіх категорій споживачів населення споживає палива найбільше - 65,5%, - говорить Мічуріна. - При цьому у Житомирській області 138 із 361 тисяч домоволодінь оплачують газ за допомогою державної допомоги-субсидії - тобто кожна друга родина", - підсумувала вона.

На думку експертів, ситуацію врятує запровадження адресної монетизованої системи соціального захисту громадян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!