Лондонський Сіті може втратити "паспорт ЄС" через Brexit

Неділя, 26 червня 2016, 13:37

Внаслідок виходу Великобританії з Євросоюзу лондонський Сіті, найбільший фінансовий центр ЄС, може втратити так званий "паспорт ЄС".

Про це 25 червня заявив член Ради керуючих Європейського центробанку (ЄЦБ) Франсуа Вільруа де Гало, який також є головою центробанку Франції, пише DW.

"Паспорт ЄС" уможливлює банкам, які працюють в Лондоні, а також компаніям, що управляють активами, та іншим фінансовим установам доступ до ринку капіталів в інших країнах ЄС.

За словами Вільруа де Гало, така загроза існує у разі, якщо Великобританія не збереже доступ до спільного ринку ЄС.

Реклама:

"Якщо завтра виявиться, що Великобританія більше не є частиною єдиного ринку, Сіті більше не матиме європейського "паспорта", також в Лондоні більше не зможуть розміщуватися клірингові центри", - сказав очільник центробанку Франції в інтерв'ю радіостанції France Inter, цитує агентство Reuters.

На його переконання, переговори щодо виходу Великобританії з ЄС повинні відбутися якомога швидше, аби обмежити період невизначеності. Франсуа Вільруа де Гало зазначив, що існує прецедент - так звана норвезька модель Європейської економічної зони, і співпраця Великобританії з ЄС за цим аналогом дозволила б зберегти країні доступ до спільного ринку, але при цьому Лондон повинен буде взяти на себе зобов'язання виконувати усі правила ЄС.

"Це було б трохи парадоксально - залишити ЄС і застосовувати всі правила ЄС. Але це - єдине можливе рішення, якщо Великобританія хоче залишити собі доступ до спільного ринку", - сказав Вільруа де Гало.

Якщо цього не станеться, це дасть поштовх для розвитку фінансових центрів Євросоюзу, включаючи Париж, спрогнозував член Ради керуючих ЄЦБ, додавши, що у майбутньому можливе проведення реформ для того, щоб зробити фінансові центри ЄС "ще більш привабливими".

Нагадаємо, після голосування про вихід Великобританії зі складу ЄС на референдумі, який відбувся 23 червня, європейські акції на фондових ринках втратили близько 650 мільярдів євросвоєї вартості.

Курс британського фунта стерлінгів зазнав найбільшого падіння за останні 30 років - на понад 10 відсотків. 24 червня агентство Moody's знизило кредитний рейтинг Великобританії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: